Cumhurbaşkanı Iohannis, NATO Genel Sekreterliği’ne adaylığını açıkladı

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, NATO Genel Sekreterliğine aday olduğunu duyurdu.

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, sonbaharda görev süresi dolacak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in yerine bu göreve aday olduğunu açıkladı. Iohannis, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada “NATO Genel Sekreterliği görevine adaylığımı koymaya karar verdim” dedi.

Iohannis, 2004 yılından bu yana NATO üyesi olan Romanya’nın “mevcut güvenlik durumu göz önünde bulundurulduğunda daha büyük sorumluluk üstlenmesinin” zamanının geldiğini belirterek, adaylığının “ciddi ve sürekli Rus tehdidi karşısında” ülkesinin “yeni bir vizyonun oluşmasına” katkı sağlayabileceğini vurguladı.

ROMANYA, BÖLGEDE ÖNEMLİ BİR İSTİKRAR UNSURU

Romanya’nın “bölgede istikrar ve güvenin önemli bir unsuru” haline geldiğini kanıtladığını belirten Iohannis, Rusya’ya karşı kendini savunan Ukrayna’ya koşulsuz destek verdiklerini hatırlattı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırı savaşı nedeniyle Romanya da savunma bütçesini artırdığını ve gayri safi milli yurt içi hasılanın yüzde 2,5’ini savunmaya ayırdığını kaydeden Iohannis, ordunun da diğer ittifak üyelerinin orduları ile aynı şekilde modernize edildiğini belirtti.

Iohannis, ” Romanya adına NATO’daki görevi tüm sorumluluğumla üstleniyorum ve bu karar, Romanya’nın performansına, iki dönem cumhurbaşkanlığı görevim sırasında edindiğim deneyime, NATO’nun, Avrupa’nın, özellikle bölgemizin karşılaştığı zorlukları derinlemesine anlamama ve NATO’nun temel değerlerine ve hedeflerine olan sıkı bağlılığıma dayanmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

NATO’nun misyonuna ilişkin bakış açısını yenilemeye ihtiyacı olduğunu savunan Iohannis: “Ülkemizin Avrupa-Atlantik liderlik yapıları içerisinde daha fazla sorumluluk almasının zamanı gelmiştir. NATO’nun sahip olduğu misyona ilişkin görüşünü gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyorum. Doğu Avrupa’nın NATO’nun görüşmelerine ve kararlarına değerli bir katkısı vardır.” dedi.

NATO’nun liderliğini üstlenmesi halinde Ukrayna’nın Rusya’ya karşı verdiği varoluş mücadelesini kazanacağı vaadinde de bulunan Iohannis, Ukrayna’ya yardım etmenin NATO üyelerinin ahlaki, siyasi ve stratejik yükümlülükleri olduğuna dikkat çekti.

HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE EN GÜÇLÜ ADAY

NATO Genel Sekreterliği için Hollanda Başbakanı Mark Rutte en güçlü aday konumunda bulunuyor. Rutte’nin adaylığını Almanya, ABD, İngiltere ve Fransa destekliyor. Ancak Macaristan ise Rutte’nin adaylığına karşı çıkıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in yerine bu görevi kimin üstleneceği ABD’nin başkenti Washington’da Temmuz ayında yapılacak NATO liderler zirvesinde belli olacak. Yeni Genel Sekreter’in ittifakın bütün üyelerinin mutabakatı ile belirlenmesi gerekiyor.

STOLTENBERG’İN GÖREVİ 1 EKİM’DE SONA ERİYOR

On yıldır bu görevi yürüten Stoltenberg’in görev süresi 1 Ekim’de doluyor. Stoltenberg’in görev süresi Ukrayna savaşı nedeniyle iki kere uzatılmıştı. İsveç’in yakın zamanda NATO’ya üye olması ile ittifak’ın üye sayısı 32’ye çıkmıştı.