Leylek yuvasının taşınması için Çevre Bakanlığı’ndan resmi karar çıkarttırdı

Maramureş’in Sârbi köyündeki leylek yuvası Çevre Bakanlığı’nın kararıyla taşınacak. Kasabayı boydan boya kesen ana caddedeki bir elektrik direğinde yer alan yuvanın nereye taşınacağı henüz bildirilmedi. Taşınmanın sebebi, leyleklerin direğin hemen dibindeki evin ahalisini rahatsız etmesi.

Leyleklerin bahçelerini ve ev duvarını sürekli kirletmesinden rahatsız olan Gheorghe Sima isimli köy sakini, ayrıca leyleklerin yuvaya getirdiği yılan gibi hayvan ölülerinden de tedirgin olduklarını ifade ederek, “Geceleri uyuyamaz hale geldik. Bahçemize bile çıkamaz olduk. Kapımızda sürekli pislikler ve hayvan ölüleri vardı.” diye yakındı.

YUVANIN TAŞINMA SÜRECİ KOLAY OLMAMIŞ

Durumu önce elektrik kurumu, daha sonra da Hayvanları Koruma yetkililerine ilettiğini belirten Sima, onların taşınma ile ilgili yetkilerinin olmaması nedeniyle kendisini Çevre Bakanlığı yetkililerine yönlendirdiklerini ifade ederek, en son buradan olumlu cevap alabilmiş.

BAŞVURUYU HAKLI BULAN BAKANLIK, YUVANIN TAŞINMASINA KARAR VERDİ

Ailenin başvurusunu değerlendiren bakanlık yuvayı uzmanlarla birlikte kararlaştırılan yere nakledecek. Yuvanın 25 Mart’a kadar mevcut yerden en fazla 100 metre uzağa taşınmasını onaylayan 296/2024 sayılı Çevre Bakanlığı Kararnamesi Resmi Gazetede yayınlandı. Ancak Belediye Başkanı Simion Pop’un açıklamasına göre taşınmanın başka bir çıkmazı var. Daha önce de benzer şekilde leylek yuvalarının yeri değiştirildi. Ancak, leylekler de tekrar yuvalarını eski yerlerine taşıdı.

LEYLEK YUVASINI İZİNSİZ DEĞİŞTİRENLER NE KADAR CEZA ÖDÜYOR?

Leylekler, Romanya’da yasal koruma altında bulunduğundan yuvanın yok edilmesi veya yerinin izinsiz değiştirilmesi yasaya göre 30.000 lei (6000 euro) ila 60.000 lei (12.000 euro) arasında para cezası gerektiriyor.

AFRİKA’DAN GÖÇ EDEN LEYLEKLER ROMANYA’DA 6 AY KALIYOR

Martın sonuna doğru Afrika kıtasından gelen leylekler Romanya’da yaklaşık 6 ay konaklıyor. Ülkedeki leylek nüfusunun 5-6 bin arasında olduğu sanılıyor. Göç esnasında leylekler yaklaşık 10 bin km mesafe kat ediyor. Göç yollarından biri Türkiye topraklarından Boğaziçi’nden geçiyor, Romanya’ya gelen leylekler bu güzergahı kullanıyor. Diğer göç yolu ise Cebelitarık Boğazı üzerinden geçiyor.