Yahudi soykırımını inkar edene 13 ay hapis cezası

Bükreş’te bir mahkeme, Yahudi Soykırımı’nı inkar ettiği uzun yıllardır bilinen Vasile Zarnescu’yu, 13 aylık hapis cezasına çarptırdı.

Temyize açık olan cezanın hükmü ertelendi. Yahudi soykırımını inkar edenler için bir ila beş yıllık hapis cezası öngören 2002 tarihli yasa, böylece ilk kez uygulanmış oldu.

Eski istihbarat subayı Zarnescu, yahudilerin uğradığı soykırımı inkar eden yazılar yazmış, hazırladığı kitabı basmak istemişti.

KARAR DUYARLILIK OLUŞTURACAK

Romanya’da bir ilk olan kararı gazeteciler yorumladı. RFI Romania radyosu yayın yönetmeni Ovidiu Nahoi, mahkeme hükmüyle 1940-1944 döneminde sayıları 380 bine varan yahudinin yanı sıra 11 bin çingene kökenlinin ölmesinde Romanya’nın sorumluluğunun sabitlendiği görüşünde.

Zarnescu’nun soykırımı inkar eden iki yazısından ziyade, işlediği suçları reddettiği kitabı için yapılan tanıtım toplantısını vahim bulan Nahoi, şu ifadeleri kullanıyor: ”Yani bir yayınevi bu kitabı basmaya hazırdı. Henüz kesinleşmemiş bu mahkeme kararı, aşırı sağ ve ultra milliyetçiliğin yükselişinin yarattığı tehlikeler üzerinde düşünülmesini sağlayabilir. Çünkü Avrupa’da Koronavirüs inkarcıları, neo-faşistler ve yahudi soykırımı inkarcılarından oluşan tehlikeli bir ittifak meydana geliyor.”

Soykırımın reddi, Romanya’da 2002 tarihli ve 31 sayılı olağanüstü hal kararnamesiyle suç olarak kabul edildi. Kararnameyi Romanya parlamentosu 2015 yılında 217 sayılı yasa olarak onayladı.

Yasanın ilgili maddede şu hüküm yer alıyor: ”1. soykırımın (Holokost) veya etkilerinin alenen herhangi bir yolla reddedilmesi, itiraz edilmesi, onaylanması, gerekçelendirilmesi veya açık bir şekilde küçümsenmesi 6 aydan 3 yıla kadar hapis veya ona karşılık gelen para cezasıyla cezalandırılır.”