Eğitimcileri illegal şekilde MİT’e teslim eden Kosova eski İstihbarat başkanına hapis cezası

Kosova’nın eski istihbarat şefi Driston Gashi, Hizmet Hareketi üyesi altı öğretmen 1 doktoru yasa dışı şekilde sınır dışı ettiği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı. İstihbarat Teşkilatı eski başkanı Driton Gashi, beş öğretmen ile bir doktoru yasalara aykırı şekilde Türkiye’ye deport etmiş, söz konusu kişiler Türkiye’ye vardıklarında tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

RESMİ GÖREVİ VE YETKİYİ KÖTÜYE KULLANDI

Priştine’de görülen davada, resmi görev ve yetkiyi kötüye kullanmak suçundan hüküm giyerek 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Gashi, bu cezasını tamamlamasının ardından dört yıl boyunca kamu hizmetinde görev yapamayacak.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Türkiye’ye gönderilen söz konusu altı kişi, 2018 yılı Mart ayında Kosova polisince gözaltına alınmış ve Kosova’daki oturma izinleri iptal edilmişti. Ancak eski istihbarat şefi Gashi, haklarındaki mahkeme kararını beklemeden altı kişiyi sınır dışı etmek ve yasaların öngördüğü şekilde Başbakan, Cumhurbaşkanı ve Başsavcıyı önceden haberdar etmesi gerekirken sınır dışı işlemini gizlice gerçekleştirmekle suçlanıyordu.

DÖNEMİN BAŞBAKANI BİLE HABERDAR EDİLMEMİŞ

Dönemin Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay, sınır dışı işlemlerinden haberdar edilmediği ve karar alma mekanizmalarındaki hiyerarşinin ihlal edildiği gerekçesiyle, İçişleri Bakanı ve İstihbarat Teşkilatı Başkanı’nı 2018’de görevden almıştı. Mahkum olan eski istihbarat başkanı Gashi’nin yasal olarak sınır dışı kararı hakkında savcılık, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığını da bilgi vermesi gerektiği ancak bu süreci işletmediği kaydedildi.

Kosova istihbaratından hukuksuzca MİT tarafından teslim alınarak Türkiye’ye getirilen Cihan Özkan, Kahraman Demirez, Hasan Hüseyin Günakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaya ve Yusuf Karabina çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

SINIR DIŞI SÜRECİNDE 31 İHLAL TESPİT EDİLMİŞTİ

Kosova’da altı Türkiye vatandaşının sınır dışı edilmesini araştıran Kosova Parlamento Komisyonu, bu süreçte 31 ihlal tespit etmişti. 2018 yılının Mart ayında gerçekleşen sınır dışı olayı ile ilgili konuşan komisyon Başkanı Xhalal Sfeqla, en büyük ihlallerin Kosova İstihbarat Ajansı ve Kosova Polisi tarafından yapıldığını söylemiş, altı vatandaşın oturma izninin iptalinden, sınır dışı edilmelerine kadar ardı ardına ihlaller yapıldığının tespit edildiğini eklemişti.

Kosova’nın eski istihbarat şefi Driton Gashi (sağda), masum altı öğretmeni yasa dışı yollardan MİT’e teslim ettiği gerekçesiyle 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kosova’da altı Türkiye vatandaşının sınır dışı edilmesini araştıran Kosova Parlamento Komisyonu, bu süreçte 31 hukuk ihlali tespit etmişti.