AB zirvesinde aşı pasaportuna destek yok

AB liderleri, aşı sertifikasının bazı ülkelerin talep ettiği gibi seyahatleri kolaylaştıran aşı pasaportuna dönüştürülmesine yeşil ışık yakmadı.

Hürriyet’in haberine göre, salgınla mücadelede koordinasyonu sağlamak amacıyla, Avrupa Birliği (AB) liderleri dokuzuncu kez video konferans yöntemiyle toplandı. Aşı sertifikasının aşı pasaportuna dönüştürülmesine dair bazı ülkelerin ısrarlı teklifine beklenen destek çıkmadı. Toplantıda, bu adım için erken olduğu görüşü öne çıktı. İleride oluşacak ortam dikkate alınarak konu üzerine derinlemesine değerlendirme yapılması kararı benimsendi.

HENÜZ CEVABI OLMAYAN SORULAR VAR

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, aşı sertifikasının farklı avantajlar sağlayacak şekilde kullanılması konusunda dikkate alınması gereken farklı değişkenler ve cevapsız sorular olduğunu söyledi. Von der Leyen, cevapsız sorulara örnek olarak aşılanmış kişilerin virüs bulaştırıp bulaştırmadığını, aşının ne kadar süre etkili olduğunu, aşıya erişimi olmamış kişilerin haklarının ve kişisel verilerin nasıl korunacağını gösterdi. Toplantıdan çıkan kararlar bağlamında AB’nin şu aşamada atacağı adımlardan bazıları şunlar:

  • İç ve dış sınırlar açık kalmaya devam edecek. Bununla birlikte zorunlu olmayan seyahatlere yönelik kısıtlamalar gündeme gelebilecek. Gerekli olmayan AB içi ve dışı seyahatler için güçlü şekilde caydırma politikası uygulanacak.
  • Salgının bulaşma oranının çok yüksek olduğu bölgeler haritada koyu kırmızı olarak renklendirilecek. Buralardan gelecek kişilerin hem seyahatten önce test yaptırması hem de seyahat sonrasında karantinaya girmesi gerekebilecek.
  • AB sınırları dışından geleceklerden de yolculuk öncesi negatif PCR test sonucu talep edilebilecek.
  • Aşıya erişimi sınırlı ülkelere AB stoklarından katkı sağlanacak.