Romanya, 16 yıl sonra ‘Avrupa Denetim ve İşbirliği Mekanizması’ takibinden kurtuldu

Romanya’nın Avrupa Komisyonu Denetim ve İşbirliği Mekanizma sürecini başarıyla sonuçlandırdığını açıklayan Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve başbakan Marcel Cioalacu, bunun Romanya’nın demokrasi yolunda kaydettiği gelişmenin önemli bir ispatı olarak değerlendirdiler.

Romanya, Avrupa Birliği’ne girdiği 1 Ocak 2007’den beri kontrolünde bulunduğu ‘Avrupa Birliği Denetim ve İşbirliği (CVM) Mekanizması’ takibinden resmen kurtuldu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Romanya ve Bulgaristan’ın Denetim ve İşbirliği Mekanizmasından hedeflenen reformları başarıyla sonuçlandırdığını duyurdu. Leyen, iki ülkeye uygulanan CVM mekanizmasının sona erdiğini açıkladı.

LEYEN’DEN ROMANYA VE BULGARİSTAN’A TEBRİK MESAJI

Sosyal medya hesabından iki ülkeyi demokratikleşme yolunda kaydettikleri başarıdan dolayı tebrik eden Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen, iki ülkenin; yolsuzlukla mücadele ve hukuk alanındaki demokratikleşmelerini teşvik ve takip için uygulanan CVM’yi başarıyla sonuçlandırdıklarını kaydetti.

Leyen: “Bulgaristan ve Romanya’yı tebrik ederiz, AB’ye katıldığınızdan beri önemli ilerleme kaydettiniz ve hukukun üstünlüğü konusunda önemli reformlar gerçekleştirdiniz. Bugün CVM’yi sonlandırarak bu çabalarınızı doğruluyoruz. Tüm üye devletlerde olduğu biz de her yıl hukukun üstünlüğü çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”

CUMHURBAŞKANI IOHANNİS: “ROMANYA İÇİN BÜYÜK BİR BAŞARI”

Romanya’nın Avrupa Denetim ve İşbirliği Mekanizması sürecini büyük bir başarıyla sonuçlandırdıktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Romanya için artık CVM ödevi tamamlandı. Avrupa Komisyonu resmen tebliği etti. Bu gelişme Romanya için büyük bir başarı. Uzun zaman aldı, çok iş yapıldı ancak sonunda başardık.” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun aldığı CVM kararının Romanya’nın bir hukuk devleti ve işleyen bir adalet sistemine sahip olduğunun ispatı olduğunu vurgulayan Iohannis, hukukun üstünlüğü yolundaki reformlar ve yolsuzlukla mücadelenin sürmesinin önemine dikkat çekerek, “Yolsuzlukla mücadeleyi yavaşlatmadan devam ettirmeliyiz. Uyuşturucu ve vergi kaçakçılığına karşı mücadeleyi hızlandırmalıyız.” değerlendirmesini yaptı.

BAŞBAKAN CİOLACU: SCHENGEN ÖNÜNDE BİR ENGEL DAHA KALKTI

CVM’nin kaldırılmasını Romanya’nın Schengen Bölgesi’ne katılımını destekleyen ek bir argüman olduğuna dikkat çeken Başbakan Marcel Ciolacu da yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Geçtiğimiz yıl Avrupa düzeyinde alınan siyasi kararın ardından CVM’nin ortadan kaldırılmasına ilişkin tüm prosedür adımları tamamlanmış olup, ülkemiz artık resmi olarak diğer Avrupa ülkeleri arasında yer almaktadır. Bu, Romanya’da hukukun üstünlüğünün sağlamlaştığını ve güçlü olduğunu teyit eden bir karardır. Bu aynı zamanda Schengen bölgesine katılımımızı destekleyen ek bir argümandır.” dedi.