Romanyalı eşini, engelli çocuklarıyla başbaşa bırakıp başka kadınla evlenmiş

İstanbul’a 28 yıl önce turist olarak gittiğinde, imam nikâhıyla evlendiği Ahmet Nirce (49) tarafından terk edilen Romanyalı Maria Barbeş (47), üçü engelli dört çocuğuyla çaresiz kaldı. Romanyalı kadın, başka kadınla evlenmek için kendisini terk ettiğini söylediği eşinin, iki yıldır çocuklarının engelli maaşını da yediğini ileri sürdü.

Sabah gazetesinde yayınlanan habere göre, halen Kayseri’de yaşayan Maria Barbeş, İstanbul’a ilk vardığı günlerde pasaportunu çaldırdı. Ülkesine dönemeyen genç kadın, bir terzide işe başladı. Terzinin karşısındaki inşaatta boya yapan Ahmet Nirce ile tanışan Maria Barbeş, Nirce’nin evlilik teklifini kabul ederek Türkiye’de kaldı. İmam nikâhıyla evlenen çiftin 3’ü zihinsel engelli 4 çocukları oldu.

ÇOCUKLARININ MAAŞ KARTINI ALIP KAÇMIŞ

Kocasının 8 yıl önce ‘Zengin olmaya gidiyorum’ diyerek kendilerini terk ettiğini anlatan Maria Barbeş, şu anki durumunu şöyle dile getirdi: “Ben şu anda11 yaşındaki kızım Elif ile zihinsel engelli çocuklarım Murat (19), Şahin (17) ve Muhammed (16) ile birlikte yaşıyorum. Ahmet Nirce, İstanbul’da 6 yıl kaldıktan sonra bizi Kayseri’ye getirdi. 1998’den bu yana buradayız. Eşim 8 yıldır ortalıkta yok. Giderken çocukların engelli maaşlarının yattığı banka kartını da yanında götürmüş. Daha sonra Ahmet’in yaşlı ve zengin bir kadınla evlendiğini öğrendim. Hayatı bize zindan etti. İki yıl boyunca çocuklarımın engelli maaşlarını yedi. Sonra beni arayıp ‘Oh olsun nasıl da yedim paranızı’ diyerek alay etti”

RESMEN EVLİ OLMADIĞI İÇİN KİMLİĞİ YOK

Eşinin, engelli çocuklarının maaşını almaması için büyük oğlu Murat’ı, savcıya götürdüğünü anlatan çilekeş kadın, ”Savcı işlem başlatınca kocam Ahmet, son parayı da çekerek kartı iptal ettirmiş. Devlet maaş ödemesini durdurunca iki yıl boyunca 3 çocuğuma verilen bin 100 lirayı alamadık. Eşimle resmi nikâhımız olmadığı için çocuklarımın velayeti bu kez Kayınbabam Ahmet Nirce’ye verildi. Çocukların engelli maaşı kayınbabamın hesabına yattı. İki yıl düzenli olarak paramızı aldık.” dedi.

Kayınpederinin ölmesiyle çocukların vekaleti kaynana Hayriye Nirce’ye verilmiş. Hayriye Nirce, tedavi için Ankara’ya gitti. Maaş kartını yanında götürdüğü için, Romanyalı kadın 1 yıldır sefalete mahkûm olduğunu söylüyor. Barbeş, ”Özellikle küçük oğlum için bez almamız gerekiyor. Sadece bakım parası ile ayakta durmaya çalışıyoruz. Kış mevsiminde odun ve kömürümüz yetmiyor. Benim tek isteğim bana kimlik çıkarılması ve çocuklarımın velayetinin bana verilmesi” şeklinde dert yandı.

DURUMUMUZ ÇOK KÖTÜ

Bu mağduriyet sürecinde kaymakamlığın kendilerine bir ev yaptığını anlatan Maria Barbeş, süren sıkıntılarını şöyle dile getirdi: ”Evde 5 kişi yaşıyoruz, Sosyal yardımlaşmadan bir ton kömür verildi, ancak 3 soba yandığı için yeterli olmuyor. Çocukların vekaleti kaynanamda olduğu için, yetkililer onun başvurmasını istiyor. Çocuklarımın yatacağı yatakları yok. Elbiselerini koyabileceğimiz dolap yok. Ayrıca sürekli kıyafet sıkıntısı çekiyoruz. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz.”