Kusurlu maske satan işletmelere ceza yağdı

Tüketiciyi Koruma Kurumu, covid 19’a karşı koruma özelliği olmayan maske sattıkları nedeniyle çok sayıda zincir mağaza ve eczaneye ceza yağdırdı.

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınına karşı en etkili çözüm maske kullanmak. Romanya’da tüm açık ve kapalı alanlarda zorunlu olan maske kullanımı, bunun ticaretini yapanların iştahını kabartıyor. Dargelirli kesimin ucuz maske arayışı, piyasaya sağlıksız ve koruma özelliği olmayan ürünlerin sürülmesine yol açıyor. Ticaret Bakanı Virgil Popescu’nun piyasadaki maskelerin yarısının standart dışı olduğuna dair sözleri, durumun vehametini ortaya koyuyor.

İşte bu noktada iş Tüketiciyi Koruma Kurumu’na (ANPC) düşüyor. Denetimlerini sıklaştıran kurum müfettişleri, geçtiğimiz bir ay içinde teftiş ettiği 599 işletmenin 396’sında kusurlu maske yakaladı. Müfettişler yaklaşık 32 milyon adet maskeyi piyasadan men ederken işletmelere toplam 2,9 milyon ley (594 bin euro) ceza kesildi.

Yapılan tetfiş sonucu ceza kesilen firmalar arasında Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan gibi zincir marketlerin yanı sıra, Sensiblu ve Help Net gibi eczane zincirleri de yer alıyor.

Tespit edilen kusurlar arasında, tanımlama ve karakterizasyon unsurlarının tamamen veya kısmen eksikliği, Romenceye tercüme eksikliği, kullanım talimatlarının olmaması, malzeme kompozisyonundan bahsedilmemesi, uygunluk beyanının olmaması, CE uygunluk işaretinin olmaması gibi hususlar yer alıyor.

EKONOMİ BAKANI: HALININ ALTINA SÜPÜRMEK YOK

Öte yandan Ekonomi Bakanı Virgil Popescu, denetim raporunun savcılığa intikal ettirildiğini belirtti. ”Halının altına hiçbir şey süpürmüyoruz.” sözleriyle garanti veren Popescu, halkı korumanın hükümet olarak öncelikleri olduğunu söyledi. Bakan Popescu, şu sözlerle vatandaşı yerli malı kullanmaya çağırdı: ”Rumenleri Romanya’da üretilen maskeleri aramaya davet ediyorum, çünkü bunlar kaliteli, yetkilendirilmiş, akredite edilmiş ve piyasadaki en iyileridir.

Şubat ayında ilk vakanın görüldüğü koronavirüs salgının başlangıcında Romanya piyasası maske ihtiyacını karşılayamamış, bu süre içinde çok sayıda simsar türemişti. Yerli maske üretmini teşvik eden hükümet, piyasadaki kusurlu maskeleri toplamaya çalışıyor.