Türk öğretmenleri ülkeden çıkaran Moldova istihbarat başkanı, para cezasıyla kurtulmuş

Moldova’da Orizont okullarında görev yapan Türk öğretmenlerin yasalar ve temel insan hakları çiğnenerek Türkiye’ye gönderilmesine ilişkin davada, istihbarat şefinin komik bir para cezasıyla kurtulduğu ortaya çıktı.

Bu yılın şubat ayında başlayan ve temmuz ayında karara bağlanan yargılama sonunda fatura, dönemin İstihbarat Kurumu (SIS) Başkanı Vasile Botnari’ye kesildi. Temmuz ayında verilen karara göre Botnari, 88 bin ley (yaklaşık 4500 euro) ödemeye mahkum edildi. Ayrıca eski istihbarat şefi için, 5 yıl boyunca devlet memuriyetinden men cezası verildi.

Alınan gizlilik kararı nedeniyle, yargılamanın sonucu iki ay sonra kamuoyuna açıklandı. Başsavcı Aleksandr Stoyanoglu, çarşamba günü katıldığı programda Botnari için ertelenmiş mahkumiyet kararı verildiğini açıkladı.

Ancak şaşırtıcı gerçek, mahkeme kararının basına sızdırılmasıyla ortaya çıktı. Safenews.md sitesinin yayınladığı belgeye göre, Vasile Botnari için para cezası ve devlet memuriyetinden men cezası verildiği görülüyor.

SAVCILAR İTİRAZ BİLE ETMEMİŞ

Mahkeme kararını deschide.md sitesine değerlendiren muhalefet milletvekili Sergiu Litvinenco, Botnari hakkında 2 yıl hapis isteyen savcıların, mahkeme kararına bile itiraz etmediğinden yakındı. Litvinenco, ‘’Muhtemelen kamuoyuna duyurmak için itiraz süresinin geçmesini beklemişler. Yargılama gizli olsa bile, hüküm gizli olamaz.’’ sözleriyle mahkemenin tutumunu eleştirdi.

6 Eylül 2018’de Moldova’nın başkenti Kişinev ve birkaç şehirde görev yapan 7 Türk öğretmen, sonradan özel güvenlik elemanı olduğu anlaşılan kişilerce kaçırılmış, bir uçağa bindirilerek Türkiye’ye gönderilmişti. Bu işlem, insan hakları örgütleri ve muhalefetin yoğun eleştirisine uğramış, AİHM Moldova’yı öğretmenlerin ailelerine 125 bin euro manevi tazminat ödemeye mahkum etmişti.