Covid kısıtlamaları sokaklarda protesto ediliyor

Romanya’da koronavirüs vakalarının yükseldiği illerde getirilen yeni kısıtlamalar birçok şehirde düzenlenen gösterilerle protesto ediliyor.

Öncülüğünü sağ popülist Romenlerin Birliği Partisi’nin (AUR) yaptığı protesto eylemleri, ülkenin büyük şehirlerinde pazar günü başladı. Pazartesi akşamı eylemlerin ikinci gününde başkent Bükreş’in yanı sıra, Köstence, Sibiu, Arad, Braila gibi birçok büyük şehirde yüzlerce insan toplandı.

Ellerinde ‘Maske aşağı!’, ‘Hükümet aşağı!’, ‘Özgürlük istiyoruz!’ sloganları atan eylemciler, şehrin merkezi noktalarına doğru yürüyüşe geçti.

AUR Partisi lideri ve aktivist George Simion, başkentteki eylemde ön sırada yer aldı.

Bazı kentlerdeki eylemlerde maske ateşe verildi.

BAŞKENTTE TAŞKINLIK

Bükreş’te yürüyüşe geçen eylemcilerden bazıları çevredeki dükkanlara ve otobüst duraklarına taş atınca jandarma müdahalesi gerçekleşti. Bazı eylemciler jandarmaya direnirken, atılan taşlardan kolluk güçleri de nasibini aldı.

Hotnews, Bükreş’teki eylemlerde taşkınlık yapan onlarca eylemcinin gözaltına alındığını yazdı.

Romanya’da enfekte oranı binde 3’ün üzerinde olan 11 vilayet bulunuyor. Bunlardan 6’sında genişletilmiş sokağa çıkma yasağı uygulanırken, enfekte oranı binde 8’i aşan Ilfov için daha ağır kısıtlamalar getirildi.

Hükümet sıkı denetimle alınan tedbirlerden sonuç almayı umuyor.