Tıp öğrencileri pandemi hastanelerinde görev alacak

Orban hükümeti tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin pandemi hastanelerinde gönüllü olarak çalışmalarına izin veren acil karkarnameyi onayladı.

Yeni tip koronavirüs salgınında sürenin uzamasıyla birlikte yorulan sağlık personeline takviye gerekiyor. Orban hükümeti, salgının başında yaptığı planlama uyarınca yeni bir aşamaya geçti.

İlk adım olarak tıp fakültelerinin son sınıfında okuyan öğrenciler, pandemi hastanelerinde yardımcı eleman olarak istihdam edilecek. Bunun önünü açan hükümet kararı kabine toplantısında imzalandı.

Konuya ilişkin bilgi veren Başbakanlık Özel Kalem Şefi İonel Danca, gönüllü olmak isteyen öğrencilerin listesinin oluşturulduğunu belirterek, söz konusu listenin Halk Sağlığı Merkezi’ne (DSU) iletildiğini duyurdu.

İhtiyaç duyulan hastanelere, öğrencilerin görevlendirme planlamasını Halk Sağlığı Merkezi yapacak. Görev alan öğrencilere ayda 2 bin 500 ley ücretin yanında bir öğünlük yemek fişi de verilecek.

Uygulama kapsamında 3 bin kadar gönüllü öğrencinin istihdam edilmesi bekleniyor.

HASTANE KORİDORLARI DOLDU

Öte yandan, pandemi hastanelerindeki doluluk oranı dikkat çekici hal almaya başladı. Başkent Bükreş’teki Matei Balş İntaniye Hastanesi’ne getirilen covid 19 hastaları koridorlarda bekletiliyor.

Hastanedeki duruma ilişkin Digi 24 kanalına konuşan doktor Adrian Marinescu, başkentte anlık bin 500 korona hastasının bulunduğunu kaydeden Marinescu, ”Yüzde 20’sinin oksijene bağlı olduğunu öngörüyoruz. Hastanede yer açılana ya da başka hastaneye nakledene kadar koridorlarda ve nöbet odalarında bekleteceğiz. Görüntülere yansıyanlar malesef gerçek.” şeklinde konuştu.

ÜÇ HAFTA SONRA SOKAKTA HASTA GÖRECEĞİZ

Floreasca Hastanesi yoğun bakım bölümünde çalışan doktor Radu Tincu ise daha karamsar bir tablo çiziyor. Bu gidişatla üç hafta sonra avluda ve daha sonra hastanenin yanındaki sokakta hastaların dizildiğini göreceğiz. Bizim hastanemizde de durum farklı değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Sfantu Pantelimon Hastanesi’nde korona hastalarına bakan doktorların yarısının covid 19’a yakalandığı duyruldu.

Öte yandan bugün açıklanan verilere göre, Romanya’da yoğun bakımda yatan korona hastası sayısı 1226’ya yükseldi. Son 24 saat içinde covid 19 testi uygulanan 36 bin 271 kişiden 9 bin 5’inin koronavirüsle enfekte olduğu tespit edildi. Son bir günde 171 kişi koronavirüsten hayatını kaybetti. 13 bin 248 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürüyor.