Romanya’ya AB dışından gelecek yabancı yatırımlar istihbarat onayından geçecek

Hükümet, yeni kabul ettiği kararname ile Avrupa Birliği (AB) dışından Romanya’ya gelecek 2 milyon euroyu aşan yabancı yatırım ve kamu ihaleleri için istihbarat teşkilatlarından (SIE-SRI) onay şartı getirdi.

Hükümet, yeni kabul ettiği Kararname ile Avrupa Birliği (AB) dışından Romanya’ya gelecek 2 milyon euroyu aşan yabancı yatırım ve kamu ihaleleri için istihbarat teşkilatlarından (SIE-SRI) güvenlik soruşturması onay şartı getirdi.

Yeni uygulama, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan bölgedeki olağanüstü durum ve karışıklıklar gerekçe gösterildi.

AB DIŞINDAN GELECEK YABANCI YATIRIMCILAR İÇİN KOMİSYON KURULACAK

Kararname ile ilgili açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Dan Cărbunaru, AB dışından Romanya’ya yatırım yapacak veya kamu ihalelerine girmek isteyen yatırımcıların yeni oluşturulacak CISD Komisyonunun onayından geçeceğini açıkladı.

Cărbunaru, “Bu amaçla ‘Doğrudan Yabancı Yatırımları İnceleme Komisyonu -CISD kurulacak. Bu komisyon sahada sorumluluk sahibi bakanlıkların temsilcilerinden oluşacak. SRI ve SIE uzmanlarının bu komisyonda oy hakkı olmayacak. Ancak, görüş ve raporları bu komitenin alacağı yatırım izinleriyle ilgili kararlarda çok önemli olacak.”

İKİ MİLYON EURO ALTINDAKİ YATIRIMLAR DA İNCELENECEK

Yeni kararname ile Romanya’ya yatırım yapacak 2 milyon euroya aşan yatırım ve ihalelerde iç istihbarat (SRI) ve dış istihbarat (SİE) servislerinin kararları etkili olacak. 2 milyon euronun altındaki yabancı yatırım ve ihalelerde de yine ülkenin güvenlik ve stratejik hassasiyetleri dikkate alınacak. Kamu İhale ve yatırım komisyonlarının kararlarında istihbarattan gelecek görüşlerin büyük etkisi olacak.

TVR’ye açıklama yapan bazı ekonomi uzmanları, kararnamenin, serbest piyasa ekonomisi üzerinde olumsuz etki yapabileceğine dikkat çektiler.

Acil Kararname, iki istihbarat servisinin çalışmalarını denetleyen ilgili Meclis Komisyonu tarafından da destekleniyor.