Kozmik Oda’dan casusluk çıkmadı

‘Kozmik Oda’ soruşturması adı altında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne kumpas kurmak ve devletin gizli bilgilerini elde ederek ülke aleyhine casusluk yapmakla suçlanan 82 sanıktan 54’ü beraat etti, 28 sanığa 2 yıldan 10 yıla kadar değişen sürelere örgüt üyeliğinden hapis cezası verildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 3’ü tutuklu 82 sanık hakkında; “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme”, “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme”, “kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetme”, “özel hayatın gizliliğini ihlal”, “kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği” ve “iftira” suçlarından açılan davanın karar duruşması görüldü.

BİR NUMARALI SANIĞA BERAAT

Davan bir numaralı sanığı Genelkurmay eski Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse ile birlikte 53 sanığın üzerlerine atılı suçlardan beraatına karar verdi. Mahkeme, Köse’nin “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi ve askeri casusluk maksadıyla temin” suçundan da delil yetersizliği nedeniyle beraat ettirilmesine hükmetti.

İTİRAFÇILARA DA ÖRGÜTTEN CEZA

Mahkeme heyeti, dava sürecinde etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyen ve bu kapsamda örgüt hakkında bilgiler veren sanık Adem Eraslan’a 2 yıl 1 ay, sanık Necat Aksu’ya 2 yıl 6 ay ve sanık Hasan Yıldız’a ise 3 yıl 1 ay 15 gün “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan hapis cezası verdi.

Kalan 25 sanık, terör örgütü üyeliği suçlamasıyla 6 yıl 3 aydan 10 yıla kadar değişen sürelerde cezalar aldı.

KOZMİK ODA DAVASI NEDİR?

19 Aralık 2009’da Ankara Emniyet Müdürlüğüne yapılan, “Çukurambar bölgesinde iki ayrı araçtaki kişilerin, Bülent Arınç’a saldırıda bulunabilecekleri” şeklindeki ihbar üzerine başlatılan Kozmik Oda soruşturması çerçevesinde, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle Seferberlik Tetkik Kurulu’nda araştırma yapılmıştı.

O dönem çok ses getiren bu soruşturma, 15 Temmuz sonrasında ‘kumpas’ davasına dönüştürülmüştü.

BİLGİLERİ SAVCI DEĞİL MİT DEŞİFRE ETMİŞ

Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda operasyon düzenlediği için ‘Devlet sırlarını’ ifşa etmekle suçlanan savcı Mustafa Bilgili’nin yargılandığı davaya bakan Yargıtay 16. Ceza Dairesi’  ‘Kozmik Oda’daki bilgileri savcının değil MİT’in deşifre ettiğini ortaya çıkardı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin 220 sayfalık kararında, Kozmik Oda’dan dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in emriyle Savcı Mustafa Bilgili’ye teslim edilmesinden çok önce MİT tarafından TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na gönderildiği ve komisyondaki milletvekilleri tarafından resimleri çekilip, internette ve yazılı basında yayımlanmak suretiyle deşifre olduğuna vurgu yapıldı.

22 BELGE ARASINDA NELER VAR?

Kozmik Oda denilen bölümden çıkarılan 22 adet belgenin ne olduğunu ise, bu davadan yargılanan ve dünkü duruşmada beraat eden Muharrem Köse anlatmıştı. Köse ifadesinde bu belgeri şu sözlerle anlattı: ”Devlet sırrı olduğu söylenen 22 belgenin ne olduğunu anlatayım da ne kadar saçma olduğunu görün. Bunlar HSYK raporunda var. Dönemin Başbakanı Erdoğan’ın attan düşmesi, Hikmetyar’ın dizin dibindeki görüntüleri, oğlunun düğün fotoğrafları. Koffi Annan’ın arkasındaki gizli güç, hedef yine Erdoğan. Kayseri Belediye başkanının bir şirketle ortaklığı ve bu şirketin Erdoğan ile Abdullah Gül’le irtibatları. Fadime Şahin, Müslüm Gündüz. 6 ildeki caminin fotoğrafları. İrticai kesimle ilgili tehdit görülen BİM ve Yasin El Kadı ile ilgili şirketler, El Kadı, Erdoğan yakınlığı. Devletin kozmik odasından çıkan belgeler bu. Bu işlerle niye ilgilenirler? Bunların seferberlikle ne ilgisi var?”