Romanya’nın Avrupalı başkanları: Clotilde Armand ve Dominik Fritz

Romanya’da pazar günü yapılan yerel seçimler, bir ilke sahne oldu. Timişoara’da Alman vatandaşı Dominik Fritz ve başkent Bükreş’te 1. Bölge’de (Sector 1) Fransız Clotilde Armand belediye başkanlığı yarışında ipi göğüsledi.

Romanya’daki yerel seçimlerin en şaşırtıcı sonucu ülkenin tarihi şehri Timişoara’dan geldi. Alman vatandaşı Dominik Fritz, iki dönemdir şehirde başkanlık görevini yürüten Nicolae Robu’yu büyük oy farkıyla alt etmeyi başardı. 36 yaşındaki Fritz, kesin olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 53’ünü aldı. Görevdeki başkan Robu’ya yüzde 29 oy çıktı.

BENİM SEÇİLMEMLE GEÇİŞ TAMAMLANDI

Zaferi şehrin Victoria meydanında destekçileriyle birlikte kutlayan Dominik Fritz, kalabalığa şu sözlerle seslendi: ”2003’te ülkenize geldiğinde bir kelime Romence bilmeyen, Romanya’da doğmamış, burada hiçbir akrabası olmayan birini bugün başkan seçerek tarih yazdınız. Bu benim için büyük bir onurdur.” Çiçeği burnunda başkan, kendisinin seçilmesiyle komünist sonrası geçiş döneminin tamamlandığına işaret etti.

ALMANYA’NIN KÖYÜNDEN TİMİŞOARA’YA

8 çocuklu ailenin üçüncü çocuğu olarak Almanya’nın güney batısında, Tuna nehri kıyısındaki bir köyünde dünyaya gelen Dominik Fritz, ülkesinin dışında Fransa ve Amerika’da üniversite eğitimi aldı. Fritz, kimsesiz çocuklar yararına bir gönüllülük projesi kapsamında 2003 yılında Timişoara şehrinde bir süre kaldı.

Profesyonel hayatında, 2016-2019 yılları arasında Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler’e özel kalemlik yapan Fritz, sivil toplum örgütüyken siyasi yapıya dönüşen ve okumuş kesimdeki seçmenin ilgi gösterdiği USR-PLUS ittifakı listesinden Timişoara belediye başkanlığına aday oldu.

CLOTİLDE ARMAND BU KEZ BAŞARDI

Pazar günü gerçekleşen yerel seçimlerde tarihi zafer yaşayan bir başka isim Clotilde Armand oldu. Matematik araştırmacısı Romen vatandaşı eşiyle yıllardır Bükreş’te ikamet eden Fransız vatandaşı Armand, 2015 yılında Romen vatandaşlığına hak kazandı.

Bir yıl sonraki seçimlerde Bükreş 1. Bölge’de belediye başkanlığına aday olan Armand, rakibi Daniel Tudorache’ye 3 puan farklı kaybetti. Aynı rakibiyle pazar günü yeniden kapışan Armand, bu kez bin 7 oy farklıyla ipi göğüsledi.

Sonuçlara itiraz eden sosyal demokrat partiili Tudorache, oyların yeniden sayılmasını talep etti. Clotilde Armand ise rakibini imzasız tutanaklar üzerinden oy çalmaya kalkışmakla suçladı. 47 yaşındaki çiçeği burnunda belediye başkanı çarşamba sabahı sosyal medya hesabından zaferini ilan etti.

Romanya’da pazar günü yapılan yerel seçimlerde sandığa gitme oranı yüzde 46 olarak gerçekleşti. Sonuçlara bakında sağ liberallerin bariz zafer kazandığı görülüyor. Ülkenin en köklü partilerinden olan sosyal demokratlar önemli kalelerini kaybetti. Yerel seçim sonuçlarının, 6 Aralık’ta yapılacak parlamento seçimlerine nasıl yansıyacağı ise merak ediliyor.