Romanya’da yerel seçimler: Apolitiklerin zaferi

Romanya’da pazar günü yapılan yerel ve bölgesel seçimlerde birçok sürpriz yaşandı. Romanya’nın en batıdaki ili Timişoara’da bir Alman vatandaşı aktivist oyların yarısını alarak belediye başkanı oldu. Bükreş’te ise önemli bir sivil toplum örgütünün kurucusu olan Nicuşor Dan, oyların yarıya yakınını alarak büyük başarıya imza attı. Yıllanmış siyasetçilere karşı elde edilen zaferler, gazetecilerin dikkatini çekti. Yorumcular, bu seçimin sonuçlarının Romanya için fırsat olduğunu düşünüyor.

SİYASETİN DİNOZORLARI DEVRİLİYOR

Siyasetteki yıllanmış yüzlerin bu seçimde önemli yara aldığına vurgu yapan Adevarul gazetesi yayın yönetmeni İon M. İonita, gelecek için umutlandığını söylüyor. 1989’da komünist rejimin devrilmesiyle sonuçlanan hareketin Timişoara’dan başladığına atıf yapan İonita, ”Dominik Fritz’le Timişoara’dan yeni bir devrim” başlıklı yazısında şu ifadeleri kullanıyor: ”Bu seçimlerin en büyük başarısı; Romanya’da yeni aktörlerin, Komünizm sonrası politikanın dinozorlarının yerine geçmiş olması. Kendi görüşlerini ifade etmek için 30 ila 50 yaş grubunun seçime yoğun ilgi gösterdiğini gördük. Sadece emeklilik ve maaşlardan fazlasını isteyen bir kuşak bu ve iktidar sahiplerinden beklentisi iyi bir ülke idaresi ve saygı. Kendini Avrupa vatandaşı olarak görenlerin, her yerde öğrenip hayatını idame ettireceğini hissedenlerin ve konu ister bir okul, isterse bir park, bir yetimhane ya da yatırım projesi olsun, toplumda olup biteni önemseyenlerin sesidir. Bu akım parlamento seçimlerinde ‘klasik’ partiler üzerinde baskı kuracak.”

LİDERLİK BİTTİ, ARTIK PARTNERLİK DÖNEMİ

Sorin Barariu Republica.ro sitesindeki yazısında, yeni dönemi, siyasette ‘liderlik’ olgusunun yerine ‘partnerlik’ anlayışının yerleşmesi adına bir fırsat olarak değerlendiriyor. ‘Nicuşor Dan, bizi yönetmeyecek başkan’ adlı yazıda Barariu şu vurguyu yapıyor: “Bükreş’teki sorunların, diğer bölgelerdeki tüm diğer şehirlerdekilerden daha büyük olduğuna şüphe yok. Ancak başkent ilk kez, Bükreşlilerle bir ekip oluşturabilecek bir belediye başkanı tarafından yönetilme, ‘liderlik yapmak’ yerine partner olma fırsatına sahip. Nicușor Dan’ın da işaret ettiği üzere, bu partnerliğin bir anlamı, birilerinin bize bir şeyler vermesini beklemek değil, vergilerimizin beklentilerimiz doğrultusunda harcanmasını talep etmek. Böyle bir şey Bükreş’te bir ilk olacak.”

Pazar günü yapılan yerel seçimlerde başkent Bükreş’te, 8 yıllık sosyal demokrat yönetim son buldu. Sağ liberal eğilimli üç partinin gösterdiği ortak aday, Bükreş merkezli önemli bir sivil toplum hareketinin kurucusu Nicuşor Dan yüzde 42 oy alarak önümüzdeki 4 yıllık dönemin belediye başkanı oldu.