Bükreş’te yeni metro hattı 5 yıllık gecikmeyle açıldı

Komünizm yıkıldıktan sonraki en büyük metro yatırımı, devletin zirvesini buluşturdu.

Romanya’nın başkenti Bükreş’te yapımına 9 yıl önce başlanan 10 duraklık metro hattı, 5 yıllık gecikme sonucu bugün törenle hizmete açıldı.

Eroilor-Drumul Taberei hattında faaliyete geçen metronun açılışına, Cumhurbaşkanı Klaus İohannis de katıldı. Projenin gecikmesine atıfta bulunan İohannis, liberal hükümeti övdü. ”Bu metro gecikme rekoruyla anılacak. Ama, kararlı bir hükümet gelince ne oluyor, projeler nasıl başarıyla sonuçlanıyor, görüyorsunuz.” diyen Cumhurbaşkanı, bu hattın 1989 devriminden sonra, yer altı ulaşımındaki en büyük yatırım olduğuna dikkat çekti.

AB FONLARINDAN 670 MİLYON EUROLUK YATIRIM

Raul Doamnei ile Haşdeu (Opera) arasında toplam 10 duraktan oluşan hat, Bükreş’in nüfus yoğunluğu olan Drumul Taberei bulvarı ve çevresinin yükünü kaldıracak. 2011’de başlanan proje, planlanandan 5 yıl gecikmeli açılabildi. 6,8 kilometre uzunluğundaki proje için 670 milyon euro harcandı. Yatırım gideri AB fonlarından sağlandı.

Romanya’da ilk metro hattı 1979 yılında başkent Bükreş’te hizmete girdi. Yeni eklenen hatla birlikte, metro uzunluğu 71 kilometreye yükseldi, toplam durak sayısı 53 oldu.