Türk öğretmenlerin kaçırılması davasında, Moldova istihbarat şefine göstermelik hapis cezası

Türk öğretmenlerin ülkeden hukuksuzca ve insan hakları çiğnenerek çıkarılması davasında, Moldova eski istihbarat başkanına ertelenmiş hapis cezası çıktı. Dosyada gizlilik kararı olduğu için, 2 ay önce verildiği anlaşılan cezanın miktarı bilinmiyor.

İki yıl önce Moldova’daki Orizont okullarında çalışan 7 Türk öğretmenin hukuka aykırı olarak gözaltına alınıp Türkiye’ye gönderilmesine ilişkin açılan davada fatura tek kişiye kesildi. Dönemin İstihbarat Kurumu (SIS) Başkanı Vasile Botnari, görevi kötüye kullanmak suçundan hapse mahkum edilirken, aynı dosyada yargılanan iki istihbarat personeli ile Göçmen Bürosu müdürü beraat etti.

KARARI MAHKEME DEĞİL BAŞSAVCI DUYURDU

Vasile Botnari’ye verilen cezanın detayları bilinmezken, Moldova Başsavcısı Aleksandr Stoyanoglu, kararın ertelenmiş hapis cezası olduğunu duyurdu. Stoyanoglu, dün yaptığı açıklamada, şubat ayında görülmeye başlayan davada mahkemenin temmuz ayında karar verdiğini, ancak dosyadaki gizliliğin üstüne kararın bile gizlendiğini vurguladı. ”İlk derece mahkemesine dosyadaki gizliliğin kaldırılmasını talep ettim.” diyen Stoyanoglu, mahkemeden henüz bir cevap alamadığından yakındı.

SUÇUNU İTİRAF EDEN BOTNARİ DEVLETİN ZARARINI ÖDEMİŞ

Moldova haber kanalı TV 8’e konuk olan Başsavcı Aleksandr Stoyanoglu, Vasile Botnari’nin suçunu itiraf ettiğinin altını çizdi. Başsavcı şu bilgileri verdi: ”Botnari, AİHM’nin Moldova’yı mahkum ettiği 125 bin euro tazminatı ve Türk öğretmenleri götüren uçağın yakıt masrafı olan 19 bin euroyu hazineye ödedi. Kanaatimce Botnari, dönemin Başbakanı Vlad Plahotniuk’tan etkilendi.’’

Moldova Başsavcısının sözünü ettiği Plahotniuk, kaçırılma olayından aylar sonra, bir yolsuzluk soruşturması nedeniyle ülkeden kaçmıştı. Hakkında kırmızı bülten çıkarılan ünlü oligarkın Amerika’da olduğu sanılıyor.

NE OLMUŞTU?

6 Eylül 2018’de Moldova’nın başkenti Kişinev ve birkaç şehirde görev yapan 7 Türk öğretmen, sonradan özel güvenlik elemanı olduğu anlaşılan kişilerce kaçırılmış, bir uçağa bindirilerek Türkiye’ye gönderilmişti. Bu işlem, insan hakları örgütleri ve muhalefetin yoğun eleştirisine uğramış, AİHM Moldova’yı öğretmenlerin ailelerine 125 bin euro manevi tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Dönemin muhalefet lideri Maia Sandu, Erdoğan’ın sarayın tamiri için gönderdiği paraya karşılık, Dodon’un Türk öğretmenleri teslim ettiğini ileri sürmüştü. Başsavcı Aleksandr Stoyanoglu, kaçırılan Türk öğretmenlerin ailelerinden özür dilemişti.

Türk öğretmenler, halen Türkiye’de farklı cezaevlerinde tutuluyor. Terör örgütü üyeliği ve yöneticiliği suçlamalarıyla 6 yıldan 12 yıla kadar değişen cezalar verilen öğretmenlerin dosyası bir üst mahkemeye gönderildi.