Restoran ve kafeteryaların kapalı bölümleri 1 Eylül’de hizmet vermeye başlıyor

Covid-19 salgını nedeniyle mart ayında kapatılan restoranlar, kafeteryalar, şans oyunu, sinema ve tiyatro gibi kapalı alandaki her türlü aktiviteler 1 Eylül’de başlıyor. Gece kulüpleri ve diskotekler kapalı kalacak.

Otel, restoran ve kafeterya işletmecileri, aylardır bekledikleri müjdeli haberi son kabine toplantısında aldı. Başbakan Ludovic Orban, belirlenen sınırlamalarla bu işletmelerin kapalı mekanda müşteri kabul etmeye başlayacağını duyurdu. Orban’ın duyurduğu kısıtlamalar kısaca şöyle:

Vaka sayısı bin kişide 1,5 sınırının altında kalan şehirlerde bu işletmelerin 06.00 ile 24.00 arasında açık kalmasına izin verilecek. Bu eşiğin üzerindeki şehirlerde bu mekanlar kapalı kalmaya devam edecek.

Her türlü etkinlikler, çalıştaylar, AB fonları destekli yetiştirme kursları, kapalı mekanda en fazla 50, açık alanda en fazla 100 kişinin katılımıyla gerçekleştirilebilecek. Bu etkinliklerde sosyal mesafe ve hijyen kurallarına sıkı riayet edilmesi isteniyor.

Sinema, tiyatro ve her türlü gösteri mekanları, en fazla yarı kapasite ile müşteri alabilecek. Risk faktörü binde 1,5 oranının üzerindeki şehirlerde bu mekanların açılmasına izin yok.

Araç içinde gösteri izleyenler, aynı aileden olmak üzere en fazla 3 kişi olabilecek.

Açık alanda hizmet veren kafeterya gibi işletmelerin, kapalı alanda çalışan işçilerine 06.00 ile 24.00 arasında izin verildi.

Restorana giren müşteri, masaya oturana kadar maske takacak. Sipariş verirken ya da lavaboya giderken maske takması zorunlu. Restoranlar, yüzde 50 müşteri kapasitesini geçemeyecek. Masalar arasında en az 2 metre mesafe olacak. Bir masada en fazla 6 kişinin oturmasına izin var.