Gevşeme adımı ertelendi; restoran ve kafeler iki hafta daha müşteri alamayacak

Romanya’da son iki haftada yüksek seyreden koronavirüs vaka sayıları nedeniyle, temmuz başında uygulamaya konulacak gevşeme adımları iki hafta ertelendi.

Pazartesi günü Acil Durum Komitesi toplantısında alınan karar gereğince, restoran ve kafeler, kapalı alanlarında müşteri ağırlamayı iki hafta erteleyecek. Kapalı yüzme havuzları gibi işletmeler de kapalı kalmaya devam edecek.

Digi TV’ye konuşan Sağlık Bakanı Nelu Tataru, erteleme kararını yükselen vaka sayısı nedeniyle aldıklarını söyledi. ”Son iki haftada vaka ve yoğun bakımda yatan sayısında anormal artış yaşandı. Hareketliliği artan turistik bölgelerde kuralların alt üst olduğu siteminde bulunan Sağlık Bakanı, ”Süreci iki kamburlu bir dalga olarak düşündüğümüzde, ikincisi ilkinden daha şiddetli olabilir. İlkinde vatandaşlarımızda korunma güdüsü vardı, o güdü şu an kayboldu.” dedi.

VAKA SAYISINI İNDİRMEMİZ LAZIM

Bakan Tataru, vaka sayrılarını bir ay önceki 200’ün altındaki seviyeye indirmek için günbegün takibi sürdüreceklerini ifade etti. Virüs kaynağı görülen bölgelerde yerel karantina uygulanacağı sinyalini veren Tataru, kalabalık ortamdan kaçınma, hijyen ve sosyal mesafeyi koruma önlemlerini bir kez daha hatırlattı.

Öte yandan, haftalık güncellenen yeşil bölge listesinde bir değişiklik yapılmadı.

Romanya’da pazartesi günü açıklanan rakamlarla salgın döneminde enfekte olanların sayısı 27 bine dayandı. Bu dönemde 1634 kişi yeni tip koronavirüsten hayatını kaybetti.