Hükümet, korona kısıtlamalarını hafifleten yeni kararları onayladı

Yılbaşı öncesi korona kısıtlamalarını hafifleten kararları açıklayan Sağlık Bakanı Alexandru Rafila, “Hayatın normale dönmesi vatandaşların davranışlarına ve vakaların artmamasına bağlı” dedi.

Aylardır korona 4. delta dalgası ile boğuşan Romanya’da vakalar azalıp tekrar yeşil bölgeye geçiş yapıldıktan sonra Crăciun (Noel) bayramı öncesinde kısıtlamalar hafifletildi. Acil Durumlar Komitesinin (CNSU) aldığı kararlar, hükümet tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. En önemli kararlar; aşısızlar için sokağa çıkma yasağının bitmesi ve açık alanlarda maske zorunluluğunun kalkması ile ticari işletmeleri rahatlatıcı kararlar oldu.  

Kısıtlamaları hafifleten kararları açıklayan Sağlık Bakanı Alexandru Rafila, “Ağır kısıtlamalar yerine biraz rahatlamak daha iyi. Böylece son aylarda uygulanan aşılı-aşısız ayrımı da sona erdi. Hayatın normale dönmesi vatandaşların davranışına bağlı. Normalleşme umudunu vermemiz lazım” dedi. Korona tedbir ve hassasiyetlerine dikkat edilmesi tavsiyesinde de bulunan Bakan Rafila, vakaların artması halinde kısıtlamaların tekrar yürürlüğe gireceği uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanı Rafila’nın açıkladığı yeni rahatlama kararları şöyle:

  • Gece sokağa çıkma yasağı (aşılı-aşısız) fark etmeden kaldırılıyor
  • Spor, Kültür ve sanatsal aktivitelerle, ticari kuruluşlar, faaliyetlerini sabah 05.00 ile gece 23.00 arasında yapabilecek.
  • Açık ortamlarda maske zorunluluğu kalkıyor. Ancak, kamuya açık pazar yeri, fuar ve otobüs durağı gibi kalabalık alanlarda maske takma zorunluluğu devam edecek.
  • Craciun Bayramı ve yılbaşı günlerinde (24-25 ve 31 Aralık 2021 ile 1 Ocak 2022) tarihlerinde; restoran, café ve eğlence merkezleri herhangi bir saat kısıtlaması olmadan faaliyetlerini sürdürebilecek.
  • Gıda dışında hizmet veren alış veriş merkezleri, AVM ve işyerlerine de negatif sonuçlu PCR yada hızlı testle giriş yapılabilecek.
  • Turizm konaklama tesislerinde, hızlı negatif sonuçlu PCR yada hızlı antijen testi sonucu ile kalınabilecek.