Romanya’da OHAL: Yaşlıların dışarı çıkışlarına esneme getirildi

Korona virüsle mücadele kapsamında alınan tedbirler çerçevesinde 65 yaş üzerindeki insanlara, alışveriş kuyruğunda öncelik tanınacak. Sağlık problemleri için günboyu dışarı çıkabilecek yaşlılar, akşam 20-21 arasında evcil hayvanlarını gezdirebilecek.

Pazar akşamı basın toplantısı yapan İçişleri Bakanı Marcel Vela, 65 yaş üzeri insanlara, dışarı çıkabildikleri 11-13 saatleri arasında alışverişlerde öncelik sağlanması üzerinde durdu.

Yaya olarak en fazla üç kişinin beraber yürüyebileceğini hatırlatan Vela, aracın kapasitesine bağlı olarak, taşıtlarda daha fazla kişiye izin verildiğini belirtti.

BİNA GİRİŞLERİNE DEZENFEKTAN

Bina girişlerine dezenfektan üniteleri konulacağını duyuran Bakan Vela, bunun için yerel yönetimlere 31 Mart tarihine kadar süre verdi. Ayrıca, apartmanların giriş ve merdivenleri, düzenli olarak dezenfekte edilecek.

Ev izolasyonunu delen kişilerin, masraflarını kendileri karşılamak şartıyla devlet karantinasına alınacağını söyleyen İçişleri Bakanı, karantinadaki kişilerin bunu ihlal etmesi halinde 14 günlük sürenin yeniden başlayacağı ve masraflarını vatandaşın karşılayacağı uyarısı yaptı.

 Bakan Vela’nın tır şoförleri ve pilotlara yönelik çözümü ise şöyle: ”Ya işveren karantina yeri sağlayacak, ya şoför beyenname imzalayıp evinde karantinaya girecek, ya da ücretini ödemek kaydıyla devletin gösterdiği yerde karantinaya girecek.”

Bakan açıklamasında, OHAL süresince doğalgaz, su, elektrik ve yakıtın fiyatına zam gelmeyeceği garantisi verdi.

Güncellenen son rakamlara göre, saat 20:00 itibarıyla Romanya’da 1815 pozitif korona virus vakasına rastlandı, hastanelerde tedavi gören 43 kişi hayatını kaybetti.