CNSU’dan yeni karantina kararları: Koronalı ile temasta olan aşılılar 5, aşısızlar 10 gün karantinada kalacak

Ulusal Acil Durumlar Komitesi (CNSU), aldığı yeni kararlarla karantina gün ve şartlarında değişiklikler yaptı.

Ulusal Acil Durumlar Komitesi (CNSU), aldığı yeni kararlarla karantina gün ve şartlarında değişiklikler yaptı. Koronalı hastalarla doğrudan temas edenlerden, aşılı olanlar; 5 gün, aşısız kişilerin ise 10 gün karantinada kalma zorunluluğu getirildi. Aynı karantina şartları, riskli (kırmızı veya sarı) bölgelerden ülkeye giriş yapanlar için de geçerli olacak. Şimdiye kadar koronalı birisiyle temas halinde olan aşılı kişiler karantinaya girmiyordu.

CNSU’dan yapılan açıklamada covide yakalanan aşılı kişilerde ise karantina süresinin 7 gün, aşılanmamış kişilerde ise 10 gün olacağı açıklandı.

ACİL DURUM KOMİTESİNİN YENİ KARARLARI ÖZETLE ŞÖYLE:

  • Son 180 gün içerisinde aşılarını olmuş veya hastalığı geçirmiş kişilerin karantina süresi 14 günden 5 güne düşürüldü.
  • Hiç aşılanmamış veya son 180 gün içinde hastalık geçirmemiş kişiler için karantina süresi 14 günden 10 güne düşürüldü.
  • Avrupa Birliği’ndeki ‘yeşil’ veya ‘sarı’ bölgeden gelenler, son 180 gün içerisinde hastalığı geçirmiş olmaları halinde ve aşılarını tam olmuşlarsa ve son 72 saat içerisinde negatif PCR testi- yaptırmaları halinde karantinadan muaf olacaklar.
  • PCR testi negatif çıkan ve Romanya’da 3 günden az kalanlar karantinadan muaf tutulacak.
  • 12 yaş altındaki çocuklar hiçbir kısıtlamaya tabi olmayacak, 12-16 yaş arasındaki çocuklar için negatif PCR testi gerekiyor.
  • AB dışından gelenler, eğer aşılarını tam yapmışlarsa veya son 180 gün içinde hastalığı geçirmişlerse -48 saat öncesinden negatif PCR testi- yaptırmaları şartıyla karantinadan muaf sayılacaklar.