Amerikalı öğretmen, el yıkamanın önemini ekmek deneyiyle anlattı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Idaho eyaletinde öğretmenlik yapan Jaralee Metcalf, korona virüsü tehdidine karşı uzmanların sık sık uyardığı kişisel hijyen konusu ve doğru el yıkamanın önemini yaptığı ekmek deneyiyle anlattı.

Kış mevsiminde artan grip hastalıklarının, öğrencilerin performansını olumsuz etkilediğini gözlemleyen rehber öğretmen Jaralee Metcalf, uzamanların da sık sık belirttiği en basit korunma yöntemi olan el yıkamanın ne kadar etkili olduğunu gözler önüne seren bir deney hazırladı.

BİR AY SÜREN EKMEK DENEYİ

Rehber Öğretmen Jaralee Metcalf, bakterilerin nasıl yayıldığını ve elleri sık sık yıkamanın neden önemli olduğunu göstermek için öğrencilerini bir araya topladı. Sınıftaki bazı çocuklardan yanında getirdiği 5 ekmeğe dokunmasını istedi. Ekmekleri daha sonra ayrı ayrı plastik torbalara koyup, sınıfa astılar. Bir ay boyunca ekmekler plastik poşette bekledi.

İlk ekmeğe dizüstü bilgisayarında çalışan öğrencilerden biri dokundu, ikincisine kimse dokunmadı olduğu gibi torbaya kondu. Üçüncü ekmeğe ellerini yıkamamış olan bir öğrenci dokunurken, dördüncü ekmeğe ise ellerini sabunla yıkayan biri dokundu. Beşinci ve sonuncu ekmeğe ise el dezenfektanı ile ellerini temizleyen bir öğrenci dokundu. Ekmeklerin konulduğu torbalara hangisine, kimin ellediği yazıldı.

Dizüstü bilgisayarda çalıştıktan sonra ellenen 1 numaralı ekmek, ekmekler arasında en kötü görünen oldu. Bu durum okullardaki bilgisayarların hijyen açısından en kötü durumda olan aletlerin başında geldiğini gösteriyordu.

Hiç dokunulmamış 2 numaralı ekmek nispeten temiz görünse de, sabunla yıkanan ellerle dokunulan 4 numaralı ekmekte bariz bir şekilde hiç bakteri yoktu. Kirli ellerle dokunulan 3 numaralı ekmek ise bariz bir şekilde küfle kaplıydı.

Deneydeki en dikkat çeken kısım 5 numaralı ekmeğin sonucu oldu. El dezenfektanı ile dokunulan ekmek, 1 ayın sonunda neredeyse 3 numaralı ekmek kadar küf kaplıydı.

Rehber Öğretmen Jaralee Metcalf, deneyi ve sonuçlarını ayrıntılı bir şekilde kendi Facebook sayfasından paylaştı. Aileler arasında çok hızlı bir şekilde yayılan bu paylaşım, çok kısa süre içinde 70 bin paylaşıma ulaştı.