Hayatı eğitimle aydınlanan Anica’nın hikayesi

Romanya’da elektriği olmayan bir evde tek başına yaşayan 58 yaşındaki kadın, hayatını şimdilerde aldığı eğitimle aydınlatıyor.

Anica Gogeanu 58 yaşında, ülkenin doğusundaki Galati iline bağlı Barcea köyünde ikamet ediyor. Avrupa Birliği destekli ‘İkinci Şans’ adlı eğitim programına devam ederek, çocukluğunda kaçırdığı eğitim fırsatını geç de olsa yakalamak istiyor.

Sınıf arkadaşları Anica Gogeanu’yu, ”Bize şevk veriyor.” sözleriyle övüyor.

Kursta ilkokul üçüncü sınıf derslerine kadar ilerleyen Anica, azmiyle görenlere parmak ısırtıyor. Hastalık dışında devamsızlığı olmayan kadını, öğretmen Carmen Cucoaneş, ”Anica teyze enerji dolu. Enerjisi bize de yansıyor. Bir hata yaptığında heyecanlanıp doğrusunu öğrenmek için adeta çırpınıyor.” sözleriyle anlatıyor.

Anica, dersten sonra ayda 140 ley karşılığında sınıfı temizliğini yapıyor. Ardından, sobayla ısınıp mumla aydınlandığı evinin yolunu tutuyor.

Halinden şikayet etmeyen Anica’nın azmi bununla sınırlı değil. Köyündeki ilkokul kurslarıyla yetinmeyen kadın, yan kasabadaki ortaokul kurs programını da takip etmeye başlamış.

58 yaşındaki kadın, öğrendiği her yeni bilgiyi, kendisi için güneşe açılan bir pencere olarak görüyor.