Dodon: Türk öğretmenleri geri getirmeyi Erdoğan’la görüşeceğim

Önümüzdeki günlerde Türkiye’yi ziyaret edecek olan Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon, geçen yıl kaçırılan Türk öğretmenlerin Moldova’ya iadesini Erdoğan’la görüşeceğini söyledi.

Kişinev’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine Dodon, ”Zor bir konu. Çünkü onlar Türk vatandaşı. Ama Erdoğan’la onların Moldova’ya getirilip yargılanmaları alternatifini konuşacağım.” dedi. Moldova cumhurbaşkanı, geçen yılın eylül ayında Türk öğretmenlerin kaçırılmasında, suçu eski istihbarat yönetimine ve dönemin hükümetine atarak kendini şöyle savundu: ”İgor Dodon’un hiçbir dahli yoktur. Bu iş eski hükümet ve eski istihbarat yönetimi tarafından örganize edilmiştir.”

GALİNA TÜFEKÇİ, EŞİNİ GERİ İSTEDİ

Geçen hafta sonu, Türkiye’ye kaçırılan öğretmenlerden Feridun Tüfekçi’nin eşi Moldova vatandaşı Galina Tüfekçi, Cumhurbaşkanlığı önünde pankart açarak, eşinin Moldova’ya getirilip, bu ülkede yargılanmasını talep etmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türk öğretmenlerin hukuksuz gönderilmesi konusunda Moldova’yı mahkum etmişti. AİHM, hüküm metninde yapılanı ‘kaçırma’ olarak ifade etmişti.

NE OLMUŞTU?

6 Eylül 2018 sabahı, Moldova Horizont okullarında çalışan idareci ve öğretmenler, maskeli insanlarca kapıları kırılarak evlerinden ve zor kullanılarak işyerlerinden alınmış, bir gün sonrasında öğretmenlerin Türkiye’ye gönderildiği ortaya çıkmıştı.

Moldova muhalefeti, cumhurbaşkanlığı sarayının Ankara’nın parasıyla restore edilmesine karşılık olarak Türk öğretmenlerin hukuksuzca gönderildiğininde ısrar etmişti.

İgor Dodon, 30 Aralık’ta Ankara’ya resmi ziyaret gerçekleştirecek. Ziyarette birçok anlaşmaya imza koyulacak.