Johnson, Birleşik Krallık’ın son başbakanı mı?

Siyasi tarihinde erken seçimlere pek rastlanmayan Birleşik Krallık’ta, son 3 yılda yaşadığı Brexit tartışmalarından yorgun düşen İngiliz seçmen, Muhafazakar Parti lideri Boris Johnson’a bu işi en kısada çözme görevi verdi.

Seçimler, İngiliz geleneğine uygun olarak hafta içi gerçekleşti. Sonuçlar gösteriyor ki, İngilizler, Brexit’in ülke gündemini daha fazla kilitlemesine razı değil. İşçi Partisi’nin yeniden referandum öneren vaadi seçmende yankı bulmadı. Liberaller ise, yaşanan Brexit sürecini tümüyle çöpe atmak gibi, gelinen durum itibarıyla halkın kabullenemeyeceği bir vaadle seçmen karşısına çıktı.

Zaten, 2016 Haziran’ında yapılan referandumdan bu yana sürüncemede olan konu için en kararlı tavrı Boris Johnson gösteriyor. Göreve geldiği temmuz ayından bu yana Brexit’i geçirmek için canla başla uğraşsa da, eli yeterince güçlü değilti. Artık Başbakan Johnson için, Brexit hedefine daha rahat yürüyeceği bir aritmetik oluştu parlamentoda.

TEK SORUN BREXİT DEĞİL

İngiltere’de Brexit’in dışında sağlık ve güvenlik halkı ilgilendiren iki temel konu. Muhafazakar Parti, seçim öncesi sağlık hizmetleri için 50 bin çalışanı ve güvenlik için 20 bin polis alınacağını duyurmuştu. İstihdam vaadleri tüm partilerin ajandasında olsa da, Brexit çözülmeden diğer kilit sorunlara sıra gelmeyeceği algısı, Johson’a yaradı bu seçimde.

Üstelik, istihdam ve ekonomiye ilişkin Muhafazakar Parti’nin tutarlı ve ayağı yere basan vaadleri, İşçi Partisi’nin uçuk vaadlerine tercih edildi.

Muhafazakar Parti, önümüzdeki hafta açılacak parlamentoda vaadleriyle ilgili çalışmaya başlayacak. Hükümete düşen, anlaşmalı Brexit’i bir an önce gerçekleştirip ülkenin diğer sorunlarına eğilmek.

RAKAMLARLA SEÇİMLER

Birleşk Krallık’ta dar bölge seçim sistemi uygulanıyor.  Ülke genelinde 650 seçim bölgesinde en fazla oyu alan parlamentoya giriyor. Bu sistemde yerel çözüm politikaları, doğru aday ve halka açık vaadler önemli.

Muhafazakar Parti (Conservative): Sandalye sayısını 318’den 365’e yükseltti.
İskoçya Milli Partisi (SNP): Parlamentodaki koltuk sayısını 13 artırarak 48’e çıkardı.
İşçi Partisi (Labour): 59 koltuk kaybederek parlamentodaki varlığı 203’e düştü.

Ağır yenilgi sonrası İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn çekileceğini açıkladı.

İSKOÇLARA BAĞIMSIZLIK YOLU

İskoçya Mili Partisi, Brexit gerçekleşirse bağımsızlık referandumuna gideceğini seçim öncesi yinelemişti. Parlamentoda güçlenen İskoçların bu vaadi ete kemiğe büründürmek isteyecektir. Yakın gelecekte Birleşik Krallık sınırlarının küçülmesi sürpriz olmayacak. Belki de Boris Johnson’un payına, Birleşik Krallık’ın son başbakanı olarak tarihe geçmek düşecek.

HABER YORUM:EMRE BÖLÜK, LONDRA