Amerikalı diplomatı konuşturmayan Türk başkonsolos Romanya’dan ayrılıyor

Geçen ay Köstence’de düzenlenen mevlidi nebi programında, kürsüye çıkan Amerikalı diplomatın konuşmasına izin vermeyen Türk başkonsolos Sulhi Turan, Romanya’dan ayrılacağını açıkladı.

Başkonsolos Turan, pazar akşamı başkonsolosluk sayfasından yaptığı duyuruda, görevinden ayrıldığını ve önümüzdeki günlerde Türkiye’ye döneceğini ifade etti. Köstence’de 14 aydır yürüttüğü görevden ayrılış nedenine değinmeyen Turan, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: ‘’Eşimle birlikte Sizleri her zaman dostane ve samimi düşüncelerle hatırlayacağız. Umarım sizler de bizi aynı duygularla hatırlarsınız.’’

Söze başlayan ABD’li diplomatı, başkonsolos Turan, ”Üzgünüm, konuşmanız programda yok.” diyerek engellemişti.
ABD’Lİ DİPLOMAT KÜRSÜDEN İNDİRİLMİŞTİ

19 Kasım akşamı Mevlid-i Nebi haftası nedeniyle Köstence’de düzenlenen programda, ABD Bükreş büyükelçi yardımcısı Abigail Rupp, kürsüye konuşma yapmak üzere davet edildiği sırada Türk yetkililerin tepkisiyle karşılaşmıştı. Söze başlayan ABD’li diplomatı, başkonsolos Turan, ”Üzgünüm, konuşmanız programda yok.” diyerek engellemişti. Arkadan gelen Din İşleri Ataşesi Yunus Akkaya da, ”Bu bizim programımız!” diye bağırarak konuşmacıya karşı çıkmıştı. Bunun üzerine Amerikalı diplomat Rupp, ”Misafirperverliğiniz için teşekkür ederim” diyerek aşağı inmişti.

ÜLKEDE BÜYÜK TEPKİ TOPLADI

ABD’li diplomatın kürsüden indirilmesi, Romanya’da ‘benzersiz bir skandal’ olarak yorumlandı. Bu harekete tepki olarak Köstence senatörü Romen-Türk dostluk grubundan ayrıldı. Duayen gazeteci İon Cristoiu, Romen dışişlerini Başkonsolos Turan’ı ‘persoana non grata-istenmeyen adam’ ilan etme çağrısında bulundu.

Kandil programında Amerikalı diplomatı kürsüden indirdiler