Köstenceli senatör: Diplomat değil, siyasi komiser gibi davrandılar

Romanyalı senatör Vergil Chitac, mevlid-i nebi pogramında, Amerikalı diplomatı kürsüden indiren Türk yetkilileri, komünist ideolojisinin savunmasında görevli siyasi komiserlere benzetti.

Pazartesi akşamı Köstence’de düzenlenen Peygamberimizi anma programında yaşanan diplomatik skandal her kesimden teki görüyor. Köstence vilayeti senatörü Vergil Chitac, düşüncelerini kişisel facebook hesabından paylaştı. Amerikalı diplomat Abigail Rupp’ın sahneye çıkmasına en çok, Diyanet kadrosundan gönderilen iki müşavirin karşı çıktığını kaydeden Chitac, ”Diplomat gibi değil de komünist dönemin siyasi komiserleri (politruk) gibi davrandılar. Amerikan diplomat salonu terk edince çılgınca alkışladılar. Halbuki salon sessizliğe bürünmüştü.” ifadelerini kullandı.

Köstence vilayeti senatörü Vergil Chitac

TEHLİKELİ BİR SÜREÇ!

Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerikan karşıtı dış politikasının, Köstence’de Türk Konsolosluğu’nun meydan okumacı müdahalesiyle ete kemiğe büründüğü görüşünü dile getiren asker kökenli senatör, ”Galiba Türk diplomatlar, Türk kökenli Romen vatandaşlarını kendi vatandaşı gibi görüyor ve onlara Amerikan karşıtı bir akım aşılamaya çalışıyor. Eğer öyleyse, süreç çok tehlikelidir!” yorumunda bulundu.

Programın manevi havasının politik bir kibir yüzünden bozulduğunu kaydeden emekli amiral Chitac, Dobruca bölgesinde örnek bir uyum içinde yaşayan Türk ve Tatar azınlığın, Türkiye için manevra alanı haline getirilmesini kabul etmeyeceğini söyledi.

Pazartesi akşamı Köstence’de düzenlenen mevlid-i nebi etkinliğinde sahneye davet edilen, Amerika’nın Bükreş büyükelçi yardımcısı Abigail Rupp’ın konuşması, Köstence Başkonsolosu Sulhi Turan ve Diyanet ataşesi Yunus Akkaya’nın müdahalesiyle engellenmişti. Skandal üzerine Türk konsolosluğu, Amerikan diplomatın konuşmacı listesinde olmadığını ileri sürmüş, ancak Romanya Müftülüğüi bu iddiayı yalanlamıştı.

Kandil programında Amerikalı diplomatı kürsüden indirdiler