Kandil programında Amerikalı diplomatı kürsüden indirdiler

Köstence’de Mevlid-i Nebi haftası nedeniyle düzenlenen programda, ABD’li diplomat, Köstence Başkonsolosu Sulhi Turan’ın müdahalesiyle kürsüden indirildi.

Köstence Jean Constantin Tiyatro Salonu’nda pazartesi akşamı düzenlenen etkinlikte, Romanya Müftüsü Murat Yusuf ve Romanya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Victor Opaschi birer konuşma yaptı. Ardından kürsüye Amerika Birleşik Devletleri Bükreş Büyükelçi Yardımcısı Abigail Rupp davet edildi.

DIPLOMAT AMERICAN, RETRAS DE PE LISTĂ

O întâmplare mai puțin obișnuită a avut loc seara trecută la un eveniment organizat de Muftiatul Cultului Musulman din România. Adjunctul șefului misiunii diplomatice a Ambasadei SUA la București a fost dat jos de pe scenă de consulul general al Republicii Turcia la Constanța pe motiv că discursul diplomatului american nu era în program.

Posted by Dobrogea TV on Tuesday, November 19, 2019

Rupp, kürsüye çıkarken, Köstence Başkonsolosu Sulhi Turan yerinden kalkarak sahneye yaklaştı. Konuşmaya başlayan Amerikalı diplomata, ”Üzgünüm, konuşmanız programda yok.” sözleriyle müdahale etti. Arkadan gelen Din İşleri Ataşesi Yunus Akkaya da, ”Bu bizim programımız. Hayır!” sözleriyle konuşmacıya karşı çıktı. Bunun üzerine Amerikalı diplomat Rupp, ”Misafirperverliğiniz için teşekkür ederim” diyerek aşağı indi.

ABD: TALİHSİZ BİR DAVRANIŞ

Haberin medyada yer almasının ardından Amerikan Büyükelçiliği, Mediafax’a açıklama gönderdi. Amerikalı diplomatın maruz kaldığı durumdan üzüntü duyulduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: ”Türk Hükümeti temsilcilerinin, ABD üst düzey bir temsilcisinin rolüne aleni olarak itiraz etmeleri ve Romanya’da paylaştığımız dini özgürlük ve çeşitliliğin değerlerini kutlayan bir etkinlikte konuşmasını engellemesi talihsiz bir durumdur.”

TÜRK KONSOLOSLUĞU: DAVETLİ DEĞİL

Köstence başkonsolosluğunca basına gönderilen açıklamada ise, Amerikalı diplomatın programa davetli olmadığı ileri sürüldü. Başkonsolosun kibarca durumu izah ettiği savunulan açıklamada, ”Bunun üzerine Amerikalı diplomat sahneden inmiş, Sayın Turan anlayışı için ona teşekkür etmiştir.” ifadelerine yer verildi.

MÜFTÜ: LİSTEDE VARDI

Romanya’yı ayağa kaldıran skandala ilişkin Romanya Müftüsü Murat Yusuf da suskunluğunu bozdu. Gazeta Sud-Est’e konuşan Yusuf, programı müftülüğünün düzenlediğini hatırlatarak Türk yetkilileri yalanladı. ‘’Rupp’ın adı konuşmacı listesinde vardı. Türk yetkililerin davranışı yüzünden Amerikalı diplomattan özür diledik.’’ diyen Romanya Müftüsü, sözlerini ‘’Burası Romanya ve bizim ABD ile iyi ilişkilerimiz var.’’ şeklinde tamamladı.

Program, Köstence Belediye Başkanı Decebal Fagadau ve Başkonsolos Sulhi Turan’ın konuşmalarıyla devam etti. Programda ayrıca çeşitli ilahiler söylendi.

Yaşanan skandal, son dönemde Türkiye ile Amerika arasında yaşanan tansiyonun bir yansıması olarak görülüyor.