Almanya elçiliğinin Türk avukatı tutuklandı: ‘İltica dosyaları MİT’in elinde’ iddiası

Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği için görev yapan bir Türk avukatın ‘casusluk’ şüphesiyle eylül ayında tutuklandığı ortaya çıktı. NDR ve WDR televizyon kanallarıyla, Der Spiegel dergisinin verdiği habere göre, Türk yetkililer Yılmaz S. adlı avukatın yüzlerce dosyasına el koydu.

Alman medyası, el konulan dosyaların, Kürt ya da Gülenci kişilerin iltica başvurularındaki evraklar olduğunu yazdı. Bu dosyaların Milli İstihbarat Teşkilatı’nın eline geçtiği iddia ediliyor.

Söz konusu avukatın, 17 Eylül’de büyükelçiliğe giderken, yolda durdurularak gözaltına alındığı öğrenildi. 18 Eylül’de Hürriyet’te çıkan haberde, Y.S. ve B.D. adlı avukatların, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının kişisel verilerini derledikleri, bunları raporlayarak Avrupa Birliği’ne üye bazı ülkelerin büyükelçiliklerine verdikleri gerekçesiyle gözaltına alındıkları bildirilmişti.

Alman basınında çıkan son haberlerde Yılmaz S.’nin gözaltına alınmasından sonra, Ankara’da çalıştığı büronun arandığı ve en az 280 dosyaya el konulduğu da aktarılıyor. Ankara’daki Alman Büyükelçisi Martin Erdmann’ın Türk Dışişleri ile bağlantı kurarak, söz konusu avukatın Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’ne ilettiği bilgilerin “rutin” olduğunu söyleyerek, avukatın serbest bırakılmasını istediği de Alman basınında yer alan haberler arasında.

ALMAN MAKAMLARI ENDİŞELİ

Gelişmeler, Alman hükümet çevrelerinde ‘aşırı hassas’ olarak sınıflandırıldı. Almanların en büyük endişesi, Türk polisi ve istihbarat servisi, Erdoğan muhalifleri hakkında gizli bilgilere ulaşmış olma ihtimali. Bild gazetesine konuşan Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi (BAMF) sözcüsü, dosyaların kişisel ve gizli bilgileri içerdiğini, bu yüzden iltica işlemleri tamamlanmış veya süren kişilerin durumdan haberdar edildiğini açıkladı. Sözcü, veri koruma görevlilerinin harekete geçtiğini kaydetti.

Bir Alman Dışişleri yetkilisiyse, “Suçlamaların doğru olmadığını ispatlamaya ve avukatın serbest bırakılmasına çabalıyoruz. Avukat alışılmış uluslararası kurallar ve hukuki sınırlar kapsamında bilgi transferine katkıda bulundu. Bu açıdan tutuklanması kabul edilemez bir durum” değerlendirmesini yaptı.

Türk Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin açıklama yapmadı. CHP’nin hukukçu vekili Sezgin Tanrıkulu ise, avukatın halen tutuklu olduğu bilgisini paylaştı.