Rusya bağlantılı Sırp petrol şirketine casusluk baskını

Organize Suç ve Terörizmle Mücadele (DIICOT) savcıları, Rus enerji şirketi Gazprom bağlantılı Sırbistan merkezli NIS Petrol şirketine casusluk soruşturması açtı. Bükreş ile Timişoara’da, NIS’e ait 9 merkezde arama yapılırken 4 kişi gözaltına alındı.

Edinilen bilgilere göre soruşturmanın bilgisayar verilerinin ve kamuya açık olmayan gizli belgelerin yasa dışı aktarımıyla ilgili olduğuna dikkat çekiyor.

DIICOT AÇIKLAMA YAPTI: ŞÜPHELİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU YAPILDI

DIICOT’tan yapılan yazılı açıklamada, Bükreş ve Timişoara şehirlerinin sınırları içinde çok uluslu bir şirkete ait başta genel merkez ve şubeleri olmak üzere 9 adreste arama gerçekleştirildiği bilgisine yer verildi.

Aramalar sonrasında, Organize Suçlar ve Terörle Mücadele Soruşturma Müdürlüğü savcıları tarafından, yabancı ve Romanya vatandaşı olmak üzere toplam dört kişi hakkında, resmi veya kamuya açık olmayan gizli bilgileri ve bilgisayar verilerinin Rusya’ya aktarılması nedeniyle suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi.

‘ROMANYA’NIN MADEN KAYNAKLARI HAKKINDA BİLGİ SIZDIRILDI’

Açıklamada ayrıca, Romanya petrol kanununun uygulanması için gereken kurallardan, ulusal maden kaynakları ajansı tarafından uygulanan prosedürlere ve Romanya’daki maden rezervleri ile ilgili kamuya açık olmayan verilerin Sırbistan merkezli NIS Petrol’e aktarıldığı da belirtildi.

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI: OLAYIN SIRBİSTAN İLE ALAKASI YOK

Diğer taraftan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise Romanya’daki operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, olayın Sırbistan ile alakasının olmadığını, gözaltına alınanlar arasında Sırbistan vatandaşı bulunmadığını söyledi.

Romen yetkililerden ayrıntılı bilgi alacağını belirten Vucic, NIS’in birkaç ülkede firmalar satın aldığını belirtti. Romanya’daki bu tür firmalardan birinin casusluk suçlamasıyla karşı karşıya olduğunu kaydeden Vucic, “Bir bu eksikti. Şimdi durumun Sırbistan ile bir alakası olmadığını açıklamak lazım. Medya da NIS’in Belgrad menşeli olduğunu yazacak. Yapacak bir şey yok” dedi.