Köveşi’nin AB başsavcılığında uzlaşma tamam

Romanyalı Laura Kodruta Köveşi’nin gelecek yıl icraya başlayacak olan Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi’ne (EPPO) Avrupa Başsavcısı olarak atanması konusunda Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu (AP) uzlaştı.

Romanya’daki Yolsuzlukla Mücadele Kurumu’nun eski başkanı olan Köveşi, bu görevdeki son virajı geçen hafta 22 AB büyükelçisinden 17’sinin desteğini alarak aşmıştı.

AB ülkeleri, 2017 yılında Avrupa savcılığı kurulmasına yönelik iş birliği yapma kararı almıştı. Bu yapıya 22 AB üyesi ülke katılacağını ilan etti. İsveç, Macaristan, Polonya, İrlanda ve Danimarka ise EPPO’ya katılmamayı tercih etti.

Köveşi’nin görev süresi ise 7 yıl olacak

Söz konusu kurumun faaliyete geçmesiyle, AB üyesi ülkelerin mali konularda daha yakın iş birliği yapması planlanıyor. AB Savcılığı’nın, birliğin bütçesine ve mali çıkarlarına karşı işlenen suçların faillerinin ve suç ortaklarının soruşturulmasından ve yargı önüne çıkarılmasından sorumlu olması öngörülüyor.

Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi’nin (EPPO) merkezi Lüksemburg’da olacak. Kurumun ilk başsavcısı Köveşi’nin görev süresi 7 yıl olacak.

46 yaşındaki Laura Kodruta Köveşi, 2013-2018’de ülkesinde yolsuzlukla mücadeleden sorumlu başsavcı olarak görev yapmıştı.

Köveşi, AB Başsavcılığı için son virajı aştı