Romanya’da liberaller koalisyon hükümetinden çekildi

Romanya’da Liberal Demorat Parti (ALDE), sosyal demokratlarla 2016 Aralık ayından bu yana sürdürdüğü koalisyon hükümetinden çekildiğini açıkladı.

Kasım ayında gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylık konusunda koalisyon ortağıyla anlaşmazlığa düşen ALDE lideri Calin Popescu Tariceanu, parti olarak tüm bakanlarıyla kabineden çekileceklerini açıkladı. Bunun üzerine ALDE kontenjanından kabinede yer alan Çevre Bakanı Gratiela Gavrilescu, Enerji Bakanı Anton Anton ve Parlamentoyla İlişkiler Bakanı Viorel İlie istifalarını sundu. Ancak bir ay önce Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Ramona Manescu, istifa etmeyeceğini açıkladı. Manescu’nun Sosyal Demokrat Parti’ye geçerek görevini sürdüreceği kaydediliyor.

PSD lideri Dancila, istifa eden bakanların yerine geçici atamalar yaptı. Ancak, olası bir gensoruda partisinin sahip olduğu 205 sandalye yeterli gelmeyecek. Gensoru için iktidar partisi 233 ret oyuna ihtiyaç duyuyor. Hükümetten çekilen ALDE lideri, muhalefet olarak gensoruyu destekleyeceklerini açıkladı.

ALDE lideri Tariceanu, sosyal demokrat-liberal koalisyonun ortak adayı olarak cumhurbaşkanlığı yarışına girmek istiyordu. Ancak Sosyal Demokrat Parti (PSD) lideri Viorica Dancila, bu teklifi gözardı ederek partisi adına cumhurbaşkanlığına adaylığını açıkladı. Siyasi analistler, bu karar sonrası iki ortak arasında iplerin koptuğunu belirtiyor.

Bu arada son dönemde birbirine yakınlaşan Victor Ponta ve Calin Popescu Tariceanu, siyasi işbirliğini gündeme aldı. Öte yandan PSD’den ayrıldıktan sonra Pro Romania partisini kuran Ponta’nın, zayıfladığı bir dönemde ‘kurtarıcı’ olarak eski partisine dönmek istediği kaydediliyor.

Romanya’da cumhurbaşkanlığı seçimleri kasım ayında gerçekleştirilecek. Halen görevdeki cumhurbaşkanı Klaus İohannis’in yanı sıra, Dan Barna ve Viorica Dancila adaylığını açıkladı. Son tarih 22 Eylül’e kadar yeni adayların çıkıp çıkmayacağı merakla bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Klaus İohannis yeniden aday