Cumhurbaşkanı Klaus İohannis yeniden aday

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, kasım ayında yapılacak seçimlerde ‘normal bir Romanya’ vaadiyle yeniden aday olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı İohannis, adaylığını eskiden üyesi olduğu Ulusal Liberal Parti’nin (PNL) danışma kurulu toplantısında duyurdu. Yarım saat süren konuşmasında sıkça mevcut hükümete eleştiriler yönelten İohannis, ”Bir kez daha seçildiğim takdirde vizyonumu paylaşmayan bir hükümeti asla görevlendirmeyeceğim. Benim misyonum, normalleşme ve işlevsellik.’” sözlerini kullandı.

Cumhurbaşkanı İohannis, 4 yıla yaklaşan görev süresi içinde, sosyal demokrat-liberal (PSD-ALDE) koalisyonunda Sorin Grindeanu, Mihai Tudose ve Viorica Dancila kabinelerini atadı, çok sayıda bakan değişikliğini onayladı.

İlk turu 10 Kasım’da düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri için ilk adaylığını açıklayan isim Başbakan Viorica Dancila oldu. Mayıs ayında yakaladığı oy oranıyla büyük çıkış yakalayan USR-PLUS ittifakı adına Dan Barna, devletin bir numaralı koltuğuna aday olan üçüncü isim oldu.

Cumhurbaşkanlığının ilk turunda yüzde 50 oy barajını aşan aday çıkmadığı takdirde, ilk ikiye giren iki adat 24 Kasım’da bir kez daha yarışacak. Romanya’da cumhurbaşkanı halk tarafından 5 yıllığına seçiliyor. Anayasa aynı kişiye en fazla iki defa görev yapma imkanı veriyor.