İki yarışmadan Romanya’ya 13 bilim madalyası

Geçen hafta düzenlenen uluslararası fizik ve Tuymaada çok disiplinli olimpiyatlarında Romanya takımı toplamda 13 madalya kazandı. Tamamı Lumina okulu öğrencilerinden oluşan Fizik timi, 4 gümüş ve 1 bronz madalyayla bu başarıda pay sahibi oldu.

Tel Aviv’de düzenlenen uluslararası fizik olimpiyatlarında Uluslararası Bilgisayar Lisesi öğrencilerinden oluşan 5 kişilik Romanya takımı, 4 gümüş ve 1 bronz madalya kazandı. İonel Emilian Chiosa adlı yarışmacı, kazandığı gümüş madalyanın yanı sıra, yaratıcı çözüm alanında özel ödüle layık görüldü.

Bu yıl 50. kez düzenlenen yarışmaya 81 ülkeden 382 öğrenci katıldı. Öğrenciler teorik ve deney olmak üzere iki dalda ter döktü.

Tamamı madalya kazanan fizik takımı, Bükreş Otopeni havaalanında çiçeklerle karşılandı.

Uluslararası fizik olimpiyatları ilk kez 1967 yılında düzenlendi. Romanya, başından beri katıldığı organizasyona 1972 ve 1983 yıllarında evsahipliği yaptı.

Romanya’yı temsil eden ekip, geçen ay katıldığı Avrupa fizik olimpiyatlarında 3 gümüş ve 1 bronz madalyaya ek olarak 1 mansiyon elde etmişti.

Tuymaada’da Romanya birinci oldu

Romanya takımı, Yakutistan’da düzenlenen Tuymaada çok disiplinli yarışmalarda 8 madalya çıkardı. Romanya takımı adına yarışan 3 öğrenci altın madalya kazanırken, 4 öğrenci gümüş ve 1 öğrenci bronz madalya elde etti. Romanya adın yarışan öğrenciler, yarışmanın düzenlendiği kimya, fizik, matematik ve bilgisayar branşlarının tamamında ödül almayı başardı.

Romanya’nın başarısında önemli pay sahibi olan Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi, kendi öğrencileriyle çıktığı kantarda, 7 madalya kazandı.
ICHB öğrencileri 7 madalya kazandı

Tuymaada yarışmaları, okullara müstakillen katılma imkanı da sağlıyor. Romanya’nın başarılarında önemli pay sahibi okullar bu yarışmada kendi performanslarını gördü. Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi (ICHB), 7 madalya kazanırken, devlet okulu Tudor Vianu öğrencileri 5 madalya çıkardı. ICHB kadrosu, Romanya takımına katkı sunmayı ihmal etmedi. 2 ICHB öğrencisi, fizik dalında ülkelerine altın madalya kazandırdı.

Romanya, okulların performansları dahil edildiğinde Tuymaada olimpiyatlarından birinci ülke olarak ayrıldı.

Yakutistan’ın ev sahipliğini üstlendiği çok disiplinli bilim olimpiyatı, bu yıl 26. kez düzenlendi.