Ankara, Üsküp’ten 15 kişinin iadesini istemiş

Kuzey Makedonya’nın çiçeği burnunda Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Ankara’nın Hizmet hareketi mensubu olduklarını iddia ettiği 15 kişinin iadesini istediğini, bunlardan 10’unun Makedonya vatandaşı olduğunu açıkladı.

Makedonya’da 5 Mayıs’taki seçiminin ardından 12 Mayıs 2019’da cumhurbaşkanı olarak yemin ederek göreve başlayan Stevo Pendarovski, Brüksel’te Avrrupa’nın Dostları adlı kuruluşun düzenlediği toplantıda konuştu. TR24 sitesinde yer alan özel habere göre, bir gazeteci, Kuzey Makedonya cumhurbaşkanına ülkedeki Hizmet hareketi mensuplarına yönelik soru sordu.

’10 kişi bizim vatandaşımız, 5’i ülkede değil’

Stevo Pendarovski, Ankara’nın diğer ülkelere yaptığı gibi, Kuzey Makedonya’daki bazı kişilerle ilgili iade talebinde bulunduğunu belirtti. Pendarovski, Ankara’nın iadesini istediği 15 isimden 10’unun Makedonya vatandaşı olduğunu, 5’inin ise ülkesinde yaşamadığını kaydetti. Sözkonusu isimlere ilişkin suçlamaları incelediklerinin altını çizen Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı, iddiaların bir karşılığı varsa toplu olarak değil, bireysel bir soruşturma yürütülebileceğini belirtti. Pendarovski, sürecin Makedonya kanunları ve AB standartları çerçevesinde işletileceğini vurguladı.

Gazetecinin, Modova ve Kosova yetkililerinin benzer ifadeler kullanmalarına rağmen Türk öğretmenleri iade ettiğini hatırlatması üzerine Pendarovski, ”Başka ülkeler adına konuşamanam. Ancak Kuzey Makedonya’nın AB’deki müttefikleriyle paralel tavır sergileyeceğini bilmenizi isterim.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı, Brüksel temasları sırasında, AB dış ilişkiler yüksek komiseri Frederico Mogherini ile bir araya geldi.

AİHM, Türk öğretmenleri sınır dışı eden Moldova’yı mahkum etti