AİHM, Türk öğretmenleri sınır dışı eden Moldova’yı mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Moldova’da devlet güvenliğine tehdit suçlamasıyla yasalara aykırı şekilde gözaltına alınıp, bu ülke gizli servisiyle MİT’in katıldığı ortak operasyonla Türkiye’ye gönderilen 5 kişinin yaptığı başvuruda insan hakları ihlali yapıldığına hükmetti.

Euronews’te yayınlanan habere göre, AİHM, başvuruyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin güvenlik ve özgürlük hakkıyla ilgili 5. maddesinini 1. fıkrasının ve aile ve ve özel yaşamla ilgili 8 maddenin Moldova tarafından ihlal edildiği kararını verirken, adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddenin 1 fıkrasının ihlal edildiği yolundaki şikayeti kabul edilemez buldu.

AİHM kararı gereği Moldova, her bir başvuru sahibine 25’er bin euro maddi tazminat ödeyecek.

Bilerek Türk yetkililere teslim ettiler

Gerekçeli kararda, başvuru sahiplerinin Moldova’da yaptıkları sığınma başvurusunda Türkiye’de yargılanma korkuları taşıdıklarını açık bir şekilde belirtmelerine rağmen, kendilerine hangi yargı sistemine sınır dışı edilecekleri konusunda bir tercih hakkı tanınmaması ve doğrudan bilerek Türk yetkililerin eline teslim edilmelerinin, insan hakları ihlali teşkil ettiğine hükmetti.

Kararda, Moldova Göçmen ve Mülteciler Bürosu’nun, sığınma talebiyle ilgili kararı, başvuru sahiplerine değil, sınır dışı işleminden sonra ailelerine göndermelerinde de kusur bulundu.

Hazırlıklar önceden başladı

Başvurusu sahiplerinin özel bir uçakla Moldova ve Türk gizli servislerinin ortak operasyonu ile sınır dışı edilmelerinin önceden hazırlanmış bir plan olduğunu ortaya koyduğu kaydedilen gerekçeli kararda, sınır dışı edilme biçiminin de yasal temeli olmadığı gerekçesiyle ihlal teşkil ettiği bildirildi. Kararda ayrıca, sınır dışı planının öğretmenlerin kendilerini savunmaya fırsat bırakmayacak şekilde organize edildiğine vurgu yapıldı.

Şikayet başvurusu yapanların Moldova’da topluma uyum sağlamış ve aileleri olan kimseler olduğu kaydedilen gerekçeli kararda, bu kişilerin sınır dışı edilmeleriyle radikal bir şekilde özel yaşamların bozulduğu ve AİHS’nin aile ve özel yaşama saygı ilkesinin ihlal edildiğine hükmetti.

Ne olmuştu?

Moldova’nın farklı şehirlerinde Orizont okullarına bağlı eğitim kurumlarında çalışan 7 Türk öğretmen, 6 Eylül sabahı evlerinin önünden ve okul bahçesinden şiddet uygulanarak alınmış, havaalanında özel uçakta bekleyen Türk istihbarat elemanlarına teslim edilmişti. Öğretmenlerden 5’i Moldova makamlarına iltica başvurusu yapmıştı. İltica başvurusunun hiçe sayılarak uygulanan sınır dışı işlemi ülkede ve uluslararası kurumlarca tepkiye neden olmuştu.

Erdoğan’ın Ziyareti Öncesi; Öğretmen Kaçırma Şimdi de Moldova’da