ROMANYA ESKİ CUMHURBAŞKANINA İNSANLIĞA KARŞI SUÇ DAVASI

Romanya’da 1989’da meydana gelen komünizm karşıtı eylemlerde hayatını kaybedenlerle iligili açılan soruşturmada, ülkenin eski cumhurbaşkanı İon İliescu hakkında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle dava açıldı.

Bine yakın insanın hayatını kaybettiği olaylarla ilgili açılan ‘devrim soruşturması’ adlı dosya 30 yıl sonra tamamlandı. Başsavcı Augustin Lazar, eski cumhurbaşkanı İon İliescu, halen başbakan Viorica Dancila’nın danışmanlığını yürüten Gelu Voican Voiculescu’nun yanı sıra iki üst düzey ismin, ‘insanlığa karşı suç işlemek’ suçuyla yargılanmasını talep ediyor.

332 bin sayfadan oluşan iddianamede İliescu, Aralık 1989’da güç ve politik meşruiyet elde etmek için pek çok insanın ölümüne neden olan komploları planlanlamak, bir grubu oluşturmak ve bu komploları hayata geçirmekle suçlanıyor.

1989 devrimi öncesinde komünist lider Nikolay Çavuşesku’nun yakınında yer alan İon İliescu, devrim sonrasında cumhurbaşkanı olarak seçilmişti. Bugün 89 yaşında olan İliescu, masum olduğunu savunuyor.

‘862 KİŞİNİN ÖLÜMÜNDEN SORUMLU’

İddianamede, Çavuşesku 22 Aralık 1989’da kaçtıktan sonra ortaya konan komplo planlarıyla, televizyonda ve gazetede provakatif açıklamalar yapılarak topluma korku ve kaos psikolojisi empoze edildiğine vurgu yapılıyor. Bu planların 862 kişinin ölümüne ve 2 bin 150 kişinin yaralanmasına neden olduğu kaydediliyor.

ADI DEVRİMDEN SONRA PARLADI

Euronews Türkçe’de yer alana analizde, devrimden yalnızca 5 ay önce ortaya çıkmış olan İliescu’nun, o ana kadar komünist parti rejiminde dikkat çekmeyen bir isim olduğuna dikkat çekiliyor. Olaylar öncesi gençlik bakanı olarak görev yapan İliescu, devrimden 5 ay sonra düzenlenen seçimlerde oyların yüzde 85’ini alarak cumhurbaşkanı konumuna getirilmişti.

İon İliescu, şu anki iktidarın büyük ortağı olan Sosyal Demokrat Parti’nin fikir babası olarak görülüyor.