SRI, 1989 devrimiyle ilgili bütün belgelerin gizliliğini kaldırdı

SRI, diktatör Çavuşesku rejiminin yıkıldığı 1989 Devrimiyle ilgili bütün belgelerin gizliliğini kaldırdı.

Romanya İstihbarat Servisi (SRI), diktatör Nikolay Çavuşesku rejiminin yıkıldığı 1989 Devrimiyle ilgili bütün belgelerin gizliliğini kaldırdı.

33 yıl önceki devrimle ilgili 13 cilt tutan dosyalara; SRI’nin https://bit.ly/3WC4b5G web sitesindeki ‘dosyalar’ üzerinden ulaşılabiliyor.

Devrimde hayatını kaybeden yüzlerce kurbanın ve milyonlarca Romen vatandaşının o dönemde neler olduğu konusunda birçok şeyi merak ettiğini belirten Romanya İstihbarat Servisi (Serviciul Român de Informații) başkanı Eduard Hellvig, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu çerçevede vatandaşların merak ettiği konulara cevap bulacağı ümidiyle bir döneme ait yazışma ve belgeleri kamuoyu ile paylaştıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de 1989 devrimi sırasında işlenen suçlar ve cinayetlerle ilgili adaletin yerine getirilememesinin toplumun hassas noktası olmaya devam ettiğini, o döneme ait acı ve hayal kırıklıklarının devam ettiğini vurguladı.

KOMUNİZM REJİMİNİN 1989 DEVRİMİYLE YIKILMASI 9 GÜN SÜRDÜ

Romanya’da 52 yıl hüküm süren komünist yönetimin yıkılması 9 gün sürdü. Her şey 16-25 Aralık tarihleri arasında oldu. 16 Aralık 1989’da Timişoara’da başlayan isyan, 21 Aralık’ta başkent Bükreş’e sıçradı. Dönemin devlet başkanı diktatör Nikolay Çavuşesku’nun halka yaptığı konuşma, kalabalıktan yükselen itirazlar ve oluşan uğultu ile yarım kaldı. O gece başkent Bükreş’te yaşanan sokak olaylarında onlarca kişi öldü. Ertesi gün Çavuşesku ve eşi Elena helikopterle kaçarken, yakalandı. Targovişte’de kurulan askeri mahkeme ile 25 Aralık Noel günü eşiyle birlikte kurşuna dizildi. İşte Çavuşesku’nun son dönemini anlatan ibretlik belgeseli dikkatinize sunuyoruz.