İngiliz Kraliçesi, muhaliflere kan kusturduğu dönemde Çavuşesku’ya ‘şövalye’ nişanı vermiş!

Tahttaki 70’inci yıldönümünü kutlayan İngiliz kraliçesi II. Elizabeth, 1978 yılında Londra ziyaretinde Romanya diktatörü Nikolay Çavuşesku’ya ‘Şövalye’ unvanı vermiş.

Bugünlerde tahttaki 70’inci yıldönümünü (Platin Jübile) kutlayan İngiliz kraliçesi II. Elizabeth’in geçmişteki bazı kararları tartışılıyor. Özellikle Ortadoğu başta olmak üzere dünyadaki tek adam rejimlerine verdiği destek eleştiriliyor. Bunlardan birisi de muhaliflere kan kusturduğu dönemde Romanya diktatörü Nikolay Çavuşeskuya verilen soylu şövalye nişanı.

KRALİÇEDEN ÇAVUŞESKU’YA ŞÖVALYE ÜNVANI!

Çavuşesku, 1978 yılında eşi Elena ile birlikte Londra’ya yaptığı resmi ziyaret sırasında el üstünde tutulur. Kraliçe II. Elizabeth, diktatörü bu ziyaret sırasında şövalye (soyluluk) unvanı ile mükafatlandırır.

REJİMİ YIKILINCA SOYLULUK ÜNVANI DA GİTTİ!

Kraliçeye yapılan eleştiriler arasında Çavuşesku’ya ve tek adam rejimlerine verilen destekler de yer alıyor. Romanya resmi yayın kuruluşu TVR’de yer alan habere göre İngilizler, Çavuşesku’ya şövalye unvanı verilmesini, “O dönemdeki Romanya’daki ekonomik çıkarları’ gerekçesi ile izah ediyor. Ancak Çavuşesku rejimi, 1989 yılında yıkılınca bu kez İngilizler, çıkarlarını (!), Çavuşesku’ya verilen şövalyelik unvanını iptal etme yönünde kullanmışlar.

BÜYÜKELÇİ NOBLE: MAALESEF KRALİÇE İÇİN ÜZÜCÜ BİR HATIRA!

İngiltere’nin Bükreş Büyükelçisi Andrew Noble, TVR’ye yaptığı açıklamada Çavuşesku’ya verilen ödülün geri alınmasının nedenini; “Çavuşesku’nun geçmişte iktidarda bulunduğu dönemde insan haklarını ihlal etmesiydi. Bu dönem, maalesef kraliçe Elizabeth için üzücü bir hatıra” sözleriyle izah ediyor.

Büyükelçi Noble, “1989’daki Romanya Devrimi sırasında Londra’da Ticaret Bakanlığı’nda görev yapıyordum. Çavuşesku’ya verilen ödül ve unvanları geri alma görevi bana verilmişti” eklemesini yapıyor.

İKİNCİ ŞÖVALYE UNVANI, İŞADAMI IACOBESCU’YA VERİLMİŞ

İngiltere Kraliyet ailesinin Romanya’dan şövalye unvanına layık gördüğü ikinci isim ise halen Londra’nın en büyük finans merkezi, Canary Wharf Group başındaki ekonomist, George Iacobescu. 2011’den beri Londra’yı finans merkezi haline getirmesi çalışmaları nedeniyle bu unvana layık görülen Iacobescu, Musevi asıllı bir aileden 1945 yılında Bükreş’ten dünyaya gelmiş. Halen Romen, İngiliz ve Kanada olmak üzere 3 ülke vatandaşlığı bulunan Iacobescu, Romanya’dan şövalye unvanına sahip tek isim.