BRÜKSEL’DEKİ ZİRVE DEĞİL, DÜŞÜK DÜZEYLİ TOPLANTI

Robert Schuman Araştırma Enstitüsü Brüksel sorumlusu Eric Maurice, 15 Mart’ta Brüksel’de gerçekleştirilecek programın, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında bir zirve değil, düşük düzeyli bir toplantı mahiyeti taşıyacağını söyledi

AB-Türkiye Ortaklık Konseyi Toplantısı, dört yıl aranın ardından 15 Mart tarihinde Brüksel’de gerçekleştirelecek. Toplantıya  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn katılacak.

Türkiye, bu toplantıyı AB ile bir zirveymiş gibi lanse etmeye çalışırken, Brüksel’den düzeltme geldi. Euronews Türkçe’ye konuşan Robert Schuman Araştırma Enstitüsü Brüksel sorumlusu Eric Maurice, Brüksel’deki programın iki taraf arasında bir zirve değil düşük düzeyde bir toplantı olacağını söyledi.

”İPLERİ KOPARMAK İSTEMİYORUZ”

“Telaşlanacak bir durum yok.” diyen Maurice, bunun birçok ülkeyle sık sık yapılan bir toplantı olduğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde Gürcistan ile AB Ortaklık Konseyi toplantısı düzenlendiğini hatırlatan Brüksel direktörü şu izahatı yaptı: “Avrupa Birliği, bağlantısını koparmak istemediği ülkelerle düşük düzeyde toplantılar gerçekleştiriyor. Ülkelerin hayal kırıklığına uğramaması için yapılan teknik toplantılar bunlar. Bu toplantılar sayesinde diyaloğun devamı sağlanıyor. Zirve değil zira en üst düzey yöneticileri kapsamayan düşük düzeyde toplantılar bunlar. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker bu toplantıya katılmayacak. AB-Türkiye ilişkilerinde de büyük ilerleme beklenmiyor.”

Ankara’nın istediği zirve Bükreş’te değil Brüksel’de yapılacak