Ankara’nın istediği zirve Bükreş’te değil Brüksel’de yapılacak

Ankara’nın ısrarla Bükreş’te yapılmasını talep ettiği Türkiye-Avrupa Birliği zirvesi yerine, Brüksel’de Ortaklık Konseyi toplantısı yapılacak.

Türkiye, AB’yle durma noktasına gelen ilişkilere, yeni bir göstermelik zirveyle heyecan getirmek istiyor. AB ile Türkiye arasındaki en yüksek karar organı olan “Ortaklık Konseyi”, dört yıl aradan sonra 15 Mart’ta Brüksel’de toplanacak. Toplantıya Türkiye’den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB adına Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini başkanlık edecek.

BÜKREŞ ZİRVESİ İPTAL

Geçen yıl Bulgaristan’ın dönem başkanlığında Varna’da gerçekleştirilen Türkiye-AB Zirvesi, beklenenden sönük geçmişti. Yaklaşan yerel seçimlerde popülaritesi her geçen gün düşen AKP hükümeti, sıkı dostluk ilişkisi içinde olduğu Romanya’nın dönem başkanlığını değerlendirmek istedi. 21 Ocak’ta Brüksel’de Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşen Romanya Dışişleri Bakanı Teodor Meleşcanu, mart ayı başında Bükreş’te Türkiye-AB zirvesinin planlandığını duyurdu. Ancak Meleşcanu, ‘’Her şey yolunda giderse’’ notunu düştü.

4 YILDIR YAPILMAYAN TOPLANTI

Ancak Brüksel, otokratik eğilimlerinden rahatsızlık duyduğu Erdoğan’a bu fırsatı bir kez daha kullandırmak istemedi. Bükreş’teki zirve yerine Ankara’ya, en son 18 Mayıs 2015’te gerçekleştilen Türkiye-AB Ortaklık Konseyi’nin 54’üncü toplantısını düzenlemeyi teklif etti. Ankara buna razı oldu. Bu toplantıda Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Erdoğan yerine Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu temsil edecek.