MİLYON DOLARLIK HEDİYELERİ ÇOK SEVEN DODON, 10 GÜN SONRA ERDOĞAN’A İADE-İ ZİYARETTE BULUNACAK!

Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, 10 milyon Euro karşılğında TİKA tarafından yaptırılan Sarayın yapımı için Erdoğan'a teşekkür etti. Dodon, 10 gün sonra Türkiye'ye iade-i ziyarette bulunacağını açıkladı.
ROMANYA HABER / KİŞİNEV

AKP’li cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon’un resmi davetlisi olarak bu ülkeye yaptığı iki günlük resmi ziyaret yapılan şovlarla sona erdi. Ziyaretten hemen sonra Moldova Cumhurbaşkanı Dodon, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Erdoğan’a 10 gün sonra iade-i ziyarette bulunacağını açıkladı. Dodon’un iade-i ziyarette masum insanlara yönelik yeni kirli pazarlıkları gündeme getirdi.

Erdoğan’ın krizle boğuşan Türk halkının milyonlarca liralık vergilerini, Moldova Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yaptığı harcamaların tartışmaları sıcaklığını korurken bu kez de Dodon’a hediye (!) edilen zırhlı araç gündeme oturdu.

Erdoğan,’ın ziyaretinde Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon’a zırhlı bir Mercedes hediye etmesi yeni tartışmalara neden oldu

Krizle boğuşan Türk halkından alınan vergileri, Moldova gibi demokratik olmayan ülkelerde kirli pazarlıklar uğruna hovardaca çarçur eden Erdoğan’ın son ziyaretinde bu ülkedeki oligarklara hibe ettiği örtülü ödeneğin miktarı ise bilinmiyor.

Türk öğretmenlerin iadesi karşılığında 10 milyon Euro’ya TİKA tarafından yaptırılan Moldova Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ının açılışını Erdoğan-Dodon birlikte yaptı.

TÜRK HALKININ NAFAKASINDAN MOLDOVA CUMHURBAŞKANINA MİLYONLUK SARAY VE ZIRHLI ARAÇ!

Kamuoyuna yansıyan resmi rakamlara göre Moldova Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ının onarımı için Türkiye, 10 milyon Euro’luk tadilat masrafını karşılamış. Ayrıca, geçtiğimiz aylarda kazada hasar gören Moldova Cumhurbaşkanı Dodon’a son ziyaretinde bir de son model mercedes zırhlı araç hediye edilmiş.

Moldova ziyaretini, kirli pazarlıklarla kendisine teslim edilen 7 öğretmenle ilgili tartışmalar altında geçiren Erdoğan’a Moldova muhalefeti ve sivil toplum örgütleri sert tepki göstermiş ve Dodon’u ülkeyi AB değerlerinden ve hukuk ülkesinden uzaklaştırıp Erdoğan’ın uydusu yapmakla suçlamışlardı.

PCRM LİDERİ VLADİMİR VORONİN DE KİRLİ PAZARLIĞI DOĞRULADI

Diğer taraftan Moldova Dayanışma Hareketi Partisi (PAS) lideri Maia Sandu’nun Erdoğan’ın “Moldova ziyaretini, 7 Türk öğretmenin iadesi şartına bağladı” kirli pazarlığını, Moldova Komunist Partisi Lideri (PCRM ) Vladimir Voronin de yaptığı açıklamayla doğruladı.

PCRM lideri Vladimir Voronin

Erdoğan’ın ziyaretini “şov” olarak nitelendiren Voronin, Kişinev’de yayın yapan Pro Tv’ye yaptığı açıklamada Erdoğan’ın aslında Ağustos ayında Moldova’yı ziyaret etmeyi planladığını, ancak Dodon’la “Türk öğretmenler üzerinden yaptığı pazarlıklar” sonucunda Türk öğretmenlerin teslim edilmesinden sonra ziyaretin bu tarihe ertelendiğini açıkladı.

Dodon’un eski Romanya cumhurbaşkanı Traian Basescu’nun Moldova vatandaşlığını da iptal ettirdiğini hatırlatan Voronin, aynı şekilde Türk öğretmenlerin azil sürecine de müdahale ettiğini ileri sürdü.

Voronin, Erdoğan’ın Dodon’a hediye ettiği yeni zırhlı Mercedes’i de kastederek “Artık Dodon’un yeni bir mercedesi de var” yorumunu yaptı.

Imagini pentru Recep Erdogan, Plahotniuc.
Erdoğan, Moldova ziyaretinde, öğretmenlerin kaçırılmasında parmağı olduğu iddia edilen Dodon’un müttefiki PD lideri Vlad Plahotniuc dışında diğer parti ve parlamento liderleriyle görüşme yapmaması da Moldova medyasında tartışılıyor.

ZİYARETLE İLGİLİ NELER DEDİLER?

Moldova’da yayın yapan Unimedia’da yer alan habere göre Erdoğan, ziyareti sırasında Türk öğretmenlerin sınırdışı edilmesinde parmağı olan Cumhurbaşkanı Dodon’un müttefiki PD lideri Vlad Plahotniuc’le biraraya geldiğini, diğer liderlerle görüşmediğine dikkat çekildi.

 “Sultan Erdoğan’ın Moldova ziyareti” başlıklı yazısında Erdoğan’ın Moldova ziyaretini değerlendiren yazar Alexandru Damian, contributors.ro sitesinde yazdığı makalede Erdoğan’ın Dodon’la yaptığı şaibeli ilişkiler nedeniyle Moldova’nın AB ve demokratik değerlerinden uzaklaştığını yazdı.

ERDOĞAN’DAN DODON’A TATİL HEDİYESİNDEN SONRA SARAY HEDİYESİ!

İki sene önce Dodon’un Erdoğan’ın davetiyle Antalya’daki tatil köyünde unutulmaz bir tatil geçirdiğini, daha sonra bunu Dodon’un “Türk öğretmenler karşılığında” 10 milyon Euroluk Saray tadilatı anlaşmasının takip ettiğini belirten Alexandru Damian, Moldova’nın izolasyondan kurtulması için diktatörlüklere değil batılı değer ve dostlara ihtiyacı olduğunu belirtti.

Vitalie Calugareanu’nun ziare.com’da yer alan yazısının başlığı ise “Dodon’un Türkleri teslim etmesinin karşılığında Erdoğan’ın yaptığı Kişinev ziyareti nedeniyle hayat felç oldu.”

Dodon’un “Öğretmenleri ölümüne gönderme karşılığında” Erdoğan’la dayanışma içerisine girdiğini yazan Calugareanu, bunun karşılığında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın TİKA tarafından 10 milyon Euro karşılığında tadilattan geçirildiğini yazdı. Calugareanu, Moldova’da bu şaibeli ilişkilerin tartışıldığını vurguladı.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE ERDOĞAN PROTESTOSU 

Bu arada Moldova’daki parti temsilcileri ve sivil toplum teşkilatı temsilcileri, Türkiye’nin Kişinev Büyükelçiliği önünde düzenledikleri gösteride Türk eğitimcilerin kaçırılmasını ve Erdoğan’ın Moldova ziyaretini protesto etti.