Yeni Rejimin ‘Mimarı’ Fuat Oktay: 15 Temmuz’dan 4 Ay Önce Başladık

Gazeteci Murat Çelik’e değerlendirme yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, devletteki yapısal dönüşüm çalışmalarının 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden 4 ay önce başladığını söyledi.
Vatan gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Çelik, açıklanan kabinede Cumhurbaşkanı Yardımcısı ilan edilen Fuat Oktay’la bir süre önce Çankaya Köşkü’nde yaptığı sohbeti gündeme getirdi.

Oktay’ı, ‘Yeni sistemin mimarı’ olarak niteleyen Vatan yazarı, Oktay’ın, “Bu çalışmaya aslında çok uzun süre önce başladık. Kimileri 15 Temmuz’dan sonra diye düşünüyor ama yapısal sorunların tespiti ve ortadan kaldırılması için çalışmaya 15 Temmuz’dan 4 ay önce başladık. 2016 Mart’ında yani.” dediğini aktardı.
Murat Çelik’in yazısının ilgili bölümü şöyle:
200 YILLIK YAPISAL SORUNLARA CEVAP
Oktay ile kısa bir süre önce, Çankaya Köşkü’ndeki makamında uzunca sohbet etme imkânı bulmuştum.
Yeni sistemin kurulmasıyla ilgili çok yoğun bir mesainin içindeydi.
‘Yeni sistemin başmimarı’ tanımını, mütevazı bir şekilde reddedip “Bu konudaki çalışmayı çok sayıda arkadaşımızla birlikte yürütüyoruz. Çok insan emek veriyor. Bu bir ekip çalışması. Benim tek başıma yaptığım bir iş değil” demişti.
Devletin yeniden yapılandırılması çalışmalarını koordine eden Fuat Oktay, başında bulunduğu çalışmayı ‘yalın yönetim anlayışı’ olarak özetledi.
Mevcut sistemdeki sıkıntılar konusunda herkesin hemfikir olduğunu hatırlatıp “Başbakanlığın kapatılmasıyla bitmiyor. Yapısal sorunlarımız var. Daha kapsamlı bir anlayışla yeni bir sistemsel tasarım gerekiyor. Bunla hedefimiz, 200 yıllık yapısal sorunlara cevap vermek olmalı” dedi.
15 TEMMUZ’DAN 4 AY ÖNCE BAŞLADI
Dönemin Başbakanlık Müsteşarı, bugün itibariyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Devletin işleyişindeki sistematik yapının düzeltilmekte olduğunu” söyledi ve ekledi:
“Bu çalışmaya aslında çok uzun süre önce başladık. Kimileri 15 Temmuz’dan sonra diye düşünüyor ama yapısal sorunların tespiti ve ortadan kaldırılması için çalışmaya 15 Temmuz’dan 4 ay önce başladık. 2016 Mart’ında yani.”

Yazıyı Fuat Oktay’ın şu cümlesiyle bitireyim:
“Yeni sistem sadece bir ya da bazı kısımlarıyla değil, bir bütün olarak anlam ifade ediyor.”
Bu cümleyi hep aklımızda tutmamızda fayda var.”