Aa Şaibesinde Yeni İddia: 24 Haziran’da Polise Gizli Görev Verildi

24 Haziran seçimlerine ilişkin yeni bir şaibe daha ortaya çıktı. Seçim güvenliği için görev yapan polislere sandık sonuçlarını AA üzerinden bildirmek üzere gizli görev verildiği ileri sürüldü. 24 Haziran seçimlerinde polislere yasadışı bir görev verildiği, seçim sonuçlarının polisler üzerinden Anadolu Ajansı’na iletildiği  iddia edildi. Seçim güvenliğini sağlama gerekçesiyle 24 Haziran pazar günü Türkiye genelinde 385 bin polis ve jandarma görevlendirilmişti.
24 Haziran seçimlerinde Anadolu Ajansı’nın (AA) açıkladığı sonuçlar tartışma konusu olmaya devam ederken, Sözcü gazetesi yazarı Soner Yalçın, AA’ya bazı sorular yöneltmiş, her sandıkta çalışanı olmayan AA’nın sonuçları nasıl bu kadar hızlı açıkladığını sormuştu.
Sorularına resmi yanıt alamadığını belirten Yalçın, konuya ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı ve polislere seçim günü gizli bir görev verildiğini yazdı.
Soner Yalçın’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:
Elinizdeki yazılımla –stratejiniz gereği– rakamlarla istediğiniz gibi oynayabilirsiniz. İstediğiniz veriyi basarsınız tv kanallarına!
Yani, bir yazılım düşünün hedef oranları verirsiniz; (Erdoğan yüzde 52 olsun, İnce yüzde 30 çıksın vs.) ve bu hedef oranlarına ulaşacak sahte bir senaryo çizebilirsiniz! Hele YSK sizinle aynı kafada olursa!
Söz geldi; hep aklımdaki soru:
YSK tüm sandık so­nuçlarını neden halka açmıyor? Sandık verileri güya açık (ki bu seçimde o bile yok) ama tek tek bakabiliyorsunuz!
180 bin sandığın verisini tek tek indirip Türkiye geneli oranlarını bağımsız olarak hesaplayamayacağınıza göre gerçek oranı bilmek imkansız!
Hep şeffaf gibi görünen bir kalın örtü var!
Bu nedenle öyle iddialar var ki:
Seçim sebebiyle Yüksek Seçim Kurulu binasının bir katı Anadolu Ajansı’na mı tahsis edildi?
Soru çok…
Yanıt hiç yok…
KANUNA AYKIRI
Asıl konumuzu unutmadım:
Anadolu Ajansı sandık verilerini kimden alıyor?
Okuyucu mailleri şöyle:
– “15 yıllık bir polis memuruyum. Kanuna aykırı olmasına rağmen seçimlerde, elimizde geçerli oy, geçersiz oy, kim ne aldı, sonuç ne gibi boşluklu form doldurup merkeze hemen bildirmemiz istendi. Bu artık görevimiz oldu…”
– “Polislere A4 kağıt dağıtıldı; sandık numaraları yazılı kağıtların üst tarafında cumhurbaşkanı adayları alt tarafında partilerin olduğu bir tablo. Sandıktan çıkan sonucu görevli polis memuru o tabloya kaydetti. Bu polis memurları sonuçları, benim bina görevlisi olduğunu sandığım bir başka polis memuruna aktardı. Bence AA sonuçları o polislerden alıyor!”
– “Sandık başkanlığı görevinde bulundum. Polisler saat 16.00’da gelip oy kullananların sayısını sordu. Sayım bittiğinde sonuçları ilk alan polisler oldu. Demem o ki sonuçları ilk alan İçişleri Bakanlığı oldu. Ajans da oradan almış olabilir…”
– “Görevli polisler tek tek sandıklardan sonucu alıp hemen bir yeri arayıp aktarıyorlardı? Böylece hızlı bir bilgi akışı olabilir…”
– “İYİ Parti bina sorumlusu müşahit olarak görev yaptım. Emniyet mensupları bir kağıda tüm sandık sonuçlarını yazdı…”
– “Sandık gözlemcisiydim. Seçimler bitince okulda görevli polis sandık başkanından seçim sonuçlarını istedi ve bir kağıda yazdı. Biz daha ıslak imzaları götüremeden polisler telefonla sonuçları vilayete bildirdi…
Evet…
Polislerin seçim sonuçlarını bildirme gibi yasal görevleri yok!
Polislere yasadışı-gizli görevi kim verdi?