Danimarka’da Erdoğan Fanatiklerinden Tehdit Alan Türk Aileler Güvenli Evlere Yerleştirildi

Danimarka’da bazı Türk ailelerin, Türk istihbaratı (MİT) bağlantılı kişilerden gelen tehditler nedeniyle koruma altına alındığı açıklandı.
Danimarka İstihbarat Teşkilatı (PET), söz konusu kişilere suikast düzenleneceğine dair aldığı istihbarat üzerine devreye girdi. Tehdidin nereden geldiği ise açıklanmadı.
Danimarkalı siyasiler, olayın boyutuna bakıldığında suikast emrinin, politik amaçlı ve Türkiye’den gelmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.
Kırmızı-Yeşil İttifak’ın insan hakları sözcüsü Nikolaj Villumsen, Danimarka polisinin herhangi bir kişiyi sebepsiz yere güvenli bir yere yerleştirmeyeceğini vurgulayarak adalet bakanına konuyla ilgilenmesi için çağrıda bulunduklarını aktardı.
KORUMA ALTINA ALINANLARDAN BİRİ İSVEÇLİ GAZETECİLERE KONUŞTU
Sveriges Radyosu’ndaki, Daniel Öhman ve Beşir Kavak’ın haberine göre koruma altına alınanlardan biri tehdidin Türkiye kaynaklı olduğundan emin.
Haberde adı ‘Mehmet’ olarak değiştirilen şahsın ailesi ile birlikte, Ocak 2017’de, sivil kıyafetli iki istihbarat görevlisi tarafından alınarak bir otele, ardında daha güvenli gördükleri bir eve yerleştirildiği yazıyor.
Gülen cemaatini desteklediğini gizlemeyen Mehmet, suikast emrinin Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT) geldiğini savunuyor. Gerekçe olarak da Danimarka polisinden kredi kartı ve internet kullanmamaları yönünde uyarı aldıklarını ve kredi kartı işlemlerine ancak MİT’in erişebileceğini söylüyor.
İddialara göre PET, bu operasyonu diplomatik krize engel olmak için gizlilik içinde yürüttü.
Bahsi geçen ailenin, 10 gün sonra tehdidin ortadan kalktığı bilgisi verilerek evlerine yollandığı öne sürülüyor.
PET’in suikast planını nasıl bozduğu, olayla ilgili bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğiyse bilinmiyor.
10 gün koruma altında kalan Mehmet’in daha önce aldığı ölüm mesajlarını polise bildirdiğini fakat yetkililerin dikkate almadığı da iddialar arasında.
Kırmızı-Yeşil İttifak Sözcüsü Villumsen, konuyla ilgili meclisin de devreye girip, bu tehditlerin Türk makamlarından gelip gelmediğinin aydınlatılması gerektiğini söyledi.
Muhafazakar Halk Partisi’den Naser Khader de ‘Eğer biri koruma altına alınmışsa ortada ciddi bir durum vardır.’ diyerek Villumsen’le aynı görüşü paylaştı.
Bu tehditlerin Erdoğan fanatiklerinden gelmiş olmasından endişe ettiğini dile getiren Khader ayrıca Adalet Bakanlığının, Türkiye büyükelçisini çağırarak protesto notası vermesi gerektiğini savundu.
MİT’in, 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra Avrupa’da suikast timlerini harekete geçirdiği ortaya atılmış, konu meclise taşınmıştı.
(Kaynak: DW, Euronews)