Malezya, Eski Diktatörün Milyon Dolarlık Çanta Kutularını Konuşuyor

Malezya’da seçimle iktidarı kaybeden Necip Rezak ile ilgili skandalların arkası kesilmiyor. Malezya polisi, başbakanlığa ait bir araçla eski başbakan Rezak’ın bir yakınının evine gönderilen 50 pahalı çanta kutusunda ne olduğunu araştırıyor.

Malezya’da seçimle iktidarı kaybeden Necip Rezak ile ilgili skandalların arkası kesilmiyor. Malezya polisi, başbakanlığa ait bir araçla eski başbakan Rezak’ın bir yakınının evine gönderilen 50 pahalı çanta kutusunda ne olduğunu araştırıyor.
Malezya’da 9 yıl başbakanlık yaptıktan sonra seçimle iktidarı kaybeden Necip Rezak hakkındaki iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Seçimi kazanan Mahatir Muhammed, hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle Rezak’ın ülkeden ayrılmasını kendisinin yasakladığını açıkladı. Suçlamalar ve bunlara yönelik ciddi deliller bulunduğunun altını çizen Mahatir, “İleride bir de gittiği yerden sınırdışı edilsin diye uğraşmaktansa, şimdiden ülke dışına çıkış yasağı koyduk” dedi.
Rezak hakkında mali konular başta olmak üzere birçok konusa yolsuzluk suçlaması var. Son olarak Rezak’ın adı, başkent Kuala Lumpur’daki lüks bir siteye başbakanlığa ait araçlarla nakledilen 50 çanta kutusu ile anılıyor.
KUTULARIN TANESİ 200 BİN DOLAR
Ülke dışına çıkış yasağı getirilen cumartesi günü, üzerinde başbakanlık logosu bulunan iki araç ile Rezak’ın en büyük destekçilerinden birisine ait eve onlarca kutu getirdi. Görgü tanıkları, ‘tanesi 200 bin dolara satılan Hermes’in Birkin modeline ait çantaların konduğu 50 kadar turuncu kutunun nakledildiği’ iddiasıyla polise başvurdu. İhbarda, kutuların Rezak’ın eşi Rosmah Mansur’a ait olduğu iddia edildi.
RESMİ VE SİVİL POLİS BİNADA
İddialar üzerine Malezya polisi, başkent Kuala Lumpur’un en lüks semtlerinde bulunan Pavilion Residences adlı binaya baskın yaptı. Resmi ve sivil giyimli 20 kadar polis, Rezak’ın en sıkı destekçilerinden milyarder Desmond Lim’e ait binada incelemede bulundu.

POLİS GİZLİ EVRAK PEŞİNDE
Kuala Lumpur Emniyet Müdürü Mazlan Lazim, medyada çıkan haberlerin aksine binaya giden polisiler ‘baskın’ amaçlı gitmediklerini söyledi. Kendilerine gelen ihbarda, ‘devlete ait evrakın gizlendiği’ iddiasının bulunduğunu belirtti. Bina yönetimi ve evin sahibinin kendileriyle işbirliği yaptığının altını çizdi. Müdür Lazim, apartmana giden polislerin sadece güvenlik kamerasından elde edilen kayıtları güvence altına aldığını vurguladı.
EVRAK MI KAÇIRILIYOR?
Reuters haber ajansına konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili de, ‘yasadışı bir şekilde elde edilmiş devlete ait evrakları’ aradıklarını belirtti. Hükümetin, hassas ve gizli evrakın ülke dışına çıkarılmasından endişe ettiğini vurguladı. Polis yetkilileri, binada Necib’in yakınlarının oturduğunu doğruladı ancak binaya girilip girilmediğine yönelik bir bilgi vermedi.

10 MİLYON DOLARLIK ÇANTA
İhbarda bulunan kişinin, turuncu kutuların üzerinde alıcı olarak Rezak’ın eşi Rosmah Mansur’un adının bulunduğunu iddia etmişti. Hermes markasının en ünlü modeli olan Birkin çantaların tanesi 200 bin dolara satılıyor. 50 kadar Birkin kutusunda ne taşındığının yanında, bu kadar kutunun nereden geldiği de merak konusu oldu. Zira bu kutularda satılan çantaların toplam değeri 10 milyon doları buluyor.
POLİSİN DERDİ EVRAK
Polis yetkilileri ise kendilerinin lüks eşyalar değil, gizli ve hassas evrak peşinde olduğunu vurguladı.
700 MİLYON DOLAR ŞAHSİ HESABINDA
Seçim yenilgisinden sonra Endonezya’ya gideceği iddia edilen Rezak’ın ülkeden çıkmasına izin verilmemişti. Rezak’ın adı başta Kuala Lumpur Kalkınma Ajansı 1MDB’ye ait yaklaşık 700 milyon doları şahsi hesabına aktarma skandalına karışmıştı. Uluslararası bankalar ve Amerikalı yetkililer, paranın Rezak’ın hesabına aktarıldığını doğrulamıştı. (Kronos)