Ayşe Öğretmen ‘Çocuklar Ölmesin’ Dediği İçin Cuma Günü Bebeğiyle Cezaevine Girecek

‘Çocuklar ölmesin’ dediği için hapis cezası kesinleşen öğretmen Ayşe Çelik, 20 Nisan Cuma günü 6 aylık bebeğiyle birlikte cezaevine girecek. Çelik avukatı Karaman, infazın durdurulması için AYM’ye başvuruda bulunduklarını ancak mahkemenin henüz bu konuyu gündemine almadığını söyledi.
Kanal D’de yayınlanan Beyaz Show programına telefonla bağlanıp Kürt kentlerinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarını anlatarak, “Çocuklar ölmesin” dediği için hakkında dava açılan öğretmen Ayşe Çelik hakkında verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.
O dönemde henüz 2 aylık bir bebeği olan Ayşe Öğretmen’e verilen ceza yapılan başvuru üzerine 20 Nisan 2018’e ertelenmişti.
O tarihin gelmesi üzerine Ayşe Çelik’in avukatı Mahsuni Karaman, Twitter hesabından Çelik ve kızının fotoğrafını paylaşıp, Anayasa Mahkemesi’nin Twitter hesabını da etiketleyerek şu paylaşımı yaptı:
“Beyaz Show’da “Çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın” diyen Ayşe öğretmen, 20 Nisan Cuma günü öğleden sonra saat 14:00’da Diyarbakır Adliyesi’nde yapılacak işlemlerden sonra 6 aylık Deran kızıyla Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevine girecek. AYM uyusun!
‘BAŞVURU YAPTIK ANCAK SÜREÇ TIKANDI’ 
Artı Gerçek’ten Remzi Budancir’e konuşan Karaman, infazın durdurulması ve yeniden yargılamanın yapılması için mahkemeye başvuruda bulunduklarını belirtti. Hapis cezasının onanmasının ardından İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısına başvuruda bulunduklarını belirten Karaman, şunları söyledi:
“Başsavcılık adına bir savcımız olumlu bir mütalaayla kararı onayan daireye müracaat etti. Kararın kaldırılması ve yeniden yargılama yapılması için… Ama maalesef daire eski kararında diretti. Süreç o şekilde orada tıkandı.”
‘ÇELİK’İN DURUMU SEMBOL BİR VAKA’ 
Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) de hem hak ihlali olduğuna ilişkin bireysel hem de infazın durdurulması için tedbir kararı verilmesine yönelik iki ayrı başvuruda bulunduklarını belirten Karaman, AYM’nin başvuruyu hala gündemine almadığını söyledi.
Ayşe Çelik’in yaşadığı durumu “sembol bir vaka” olarak nitelendiren Karaman şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi’nin bunun önüne geçmesi gerekiyor” dedi ve şunları söyledi:
“Anayasa Mahkemesi’nin tedbire yönelik vereceği bir ara kararla infazı durdurabilir. Anayasa Mahkemesi’nin önünde bir haftalık bir süre var. Karar vermesi 15 dakikasını alır. 3-4 üye toplanır, 10 dakikada bir metin yazar ve infazı durdurabilir. Bu kadar basit… Böyle bir karar Türkiye’de ifade hürriyeti noktasında sembol bir karar da olur.”
‘AYŞE ÖĞRETMENİN CEZAEVİNE GİRME OLASILIĞI UTANÇ VERİCİ’ 
Karaman, Çelik’in “Çocuklar ölmesin” ifadesinin temel bir insani duyarlılık çağrısı olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Maalesef yerel mahkemeler farklı bir şekilde, siyasi saiklerle böyle bir karar verdi. Ayşe hanım bir suç işlediği kanaatinde değil. Halen ‘anneler ağlamasın çocuklar ölmesin’ diyor. O noktada duruyor. Böylesi bir yardım çığlığı, böylesi farkındalık yaratma yönünde yaptığı çağrı üzerine Ayşe Öğretmenin cezaevine girme olasılığı, Türkiye için ifade hürriyeti açısından utanç verici bir durum.”