İngiltere Yargısından Akın İpek Kararı: Kayyım Söz Sahibi Değil

İngiliz mahkemesi Koza İpek Holding’in İngiltere’deki varlıkları üzerinde Türk kayyımların yetkili olmadığına karar verdi.
Londra Yüksek Mahkemesi, kayyımların işadamı Akın İpek’in İngiltere’deki varlıkları üzerinde yetkili olduğu yönündeki talebini reddetti. Mahkeme hükmünün dün açıklanmasından sonra Londra’da yaşayan Akın İpek Reuters’e gönderdiği e-posta mesajında, “Adaletin gerçekleştiğini görmekten çok mutluyum.” dedi.
Kayyımlar, Akın İpek’in 2014 Mart ayında İngiltere’de kurulmuş olan Koza Ltd. adlı yan şirketin başkanlığından uzaklaştırılmasını ve şirketin elindeki 60 milyon sterlinlik hissedar sermayesinin kullanımında söz hakkının elinden alınmasını talep etmişti. Reuters, muhabirinin gördüğü mahkeme belgelerine göre hâkim, Türk kayyımlarının İngiltere’deki varlıklar üzerinde söz sahibi olmadığına karar verdiğini duyurdu. Mahkeme aynı zamanda 60 milyon sterlinin Hanson Varlık Yönetimi tarafından yönetilen hesaplara aktarılmasının ve böylece Koza Ltd. şirketinin daha yüksek bir getiri sağlamasının mümkün olduğuna da hükmetti.
‘MÜKEMMEL’LİK SUÇ OLDU!
Gruba dahil olan Koza Altın ve diğer şirketler, muhasebe kayıtlarının ‘mükemmel’ olduğu gerekçesi ile 27 Ekim 2015’te kayyıma devredilmişti. Konuyu yakından takip edenler tamamen siyasî bir kararla hükûmetin Bugün Gazetesi, Millet Gazetesi, Bugün TV ve Kanaltürk’ü susturmak için grubun tamamına el koyduğunu dile getirmişti.
O günden beri kayyımların yaptığı incelemelerde de herhangi bir kayıt dışı işlem tespit edilemedi. Buna rağmen holding esas sahibi olan İpek ailesine iade edilmediği gibi İpek Üniversitesi de Kanun Hükmünde Kararname ile kapatıldı.
Kayyımlar Akın İpek’e ait Angels Peninsula Hotel’de kazı yapmış, ancak kazıda iddia edildiği gibi saklı altın bulunamayınca TMSF otelin eski genel müdürü hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. İşadamı Akın İpek, iddiaların mesnetsiz olduğunu, “Tek kuruş kara para bulsunlar servetimi onlara bağışlayacağım.” sözleri ile ortaya koyuyor.