Londra Barosu: Türkiye’de Savunma Hakkı Guatemala ve Honduras Düzeyinde

Venedik Komisyonu ve Avrupa Yargı Kurulları Ağı’ndan sonra (ENCJ) Türkiye’deki hukuksuzluklara bir eleştiri de Londra Barosu’ndan geldi. İngiltere Barolar Birliğinde uluslararası insan hakları günü dolayısıyla düzenlenen seminerde dünyada avukatların ve dolayısıyla savunmanın içinde bulunduğu durum tartışıldı. Guetemala ve Honduras ile aynı toplantıya konu olan Türkiye’nin insan hakları ihlalleri ayrıntılı olarak konuşuldu.Türkiye’de avukatlar ve dolayısıyla savunma hakkına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunun belirtildiği toplantıda ilginç detaylar da tartışıldı.
Toplantıda Türkiye’de 4000’ine yakın hakimin görevden alınması, 3 bininin tutuklanması ve yine 250 avukatın cezaevinde olması ağır şekilde eleştirildi. Türkiye’de uzun zamandır yoğun bir şekilde insan hakları ihlali yapıldığının belirtildiği toplantıda AB’ye aday bir ülkenin Guatemala, Honduras, Azerbaycan ve Ukrayna ile aynı seviyede değerlendirildi.
Özellikle Honduras’ta 2009 yılında Honduras ordusu tarafından devlet başkanı Manuel Zela’ya karşı yapılan darbe sonrası savunmaya karşı yapılanlar ile Türkiye’de başarısız darbe girişimi sonrası yapılanların büyük benzerlikler taşıdığı anlatıldı. 2009 yılında seçilmiş başkana karşı darbe yapan Honduras ordusu öncelikle bağımsız yargı ve avukatları hedef aldı.
Honduras’ta da darbe sonrası Türkiye’de olduğu gibi onlarca hakim ve avukat aileleri ile birlikte ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Bu kapsamda ülkesini terk etmek zorunda kalan Demokrasi için Hakimler Birliği direktörü Adan Lopez Lone, “Kendi ülkemde başarılı olan darbe girişiminden sonra yapıldığı gibi, Türkiye’de başarısız olan darbe girişiminden sonra avukatlara ve yargıya yönelik yapılanlar arasındaki benzerliğe şaşırdım.” ifadelerini kullandı.
Lone, bu noktada kendisinin de ailesi ile birlikte ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını ifade etti. Ancak bugün Honduras darbesinden sonra 750 yargıçtan 19’nun görevden alındığını fakat bugün Türkiye’de 4 bine yakın hakimin görevden alınması, tutuklanması ve yüzlerce avukat hakkında göz altı kararı verilmesi, 250’den fazla avukatın tutuklu olmasının yanında çok da kıymeti olmadığını ifade etti.
Ayrıca avukatlara yapılan bu baskıların adı geçen ülkelerde adalete erişimi engellediğinin belirtildiği toplantıda herkesin sahip olması gereken adil yargılanma hakkına saygı gösterilmesi gerektiği ifade edildi.